nieuws

Mokerslag voor Feyenoord tegen FC Twente

ROTTERDAM - Feyenoord heeft in de eigen Kuip een smadelijke 1-4 nederlaag geleden tegen FC Twente. De ploeg van trainer Ronald Koeman kwam in de eerste thuiswedstrijd van het seizoen nog wel op voorsprong, maar na rust ging het helemaal fout met de zwalkende Rotterdammers. Feyenoord eindigde het duel slechts met negen man.
De eerste helft kwam moeizaam op gang. Graziano Pellè kreeg al wel snel een mogelijkheid - zijn volley werd gered door doelman Nick Marsman - maar daarna was het lang wachten op Rotterdamse hoogtepunten. De Tukkers werden ook nauwelijks gevaarlijk, maar zochten wel vaker het doel van keeper Erwin Mulder. De sluitpost had een antwoord op een afstandspegel van Roberto Rosales.
Halverwege het eerste bedrijf was Feyenoord dichtbij de openingstreffer, maar Marsman tikte een harde schuiver van Lex Immers net naast. Even later was de keeper wel kansloos. Pellè kopte de 1-0 binnen na een corner van Jordy Clasie.
FC Twente leek nauwelijks aangeslagen door die tegentreffer, want de bezoekers zochten direct de aanval. Kyle Ebecilio trof de lat na terugleggen van Luc Castaignos. De 1-1 viel acht minuten voor rust alsnog. Ebecilio was alert toen Feyenoord de bal niet weg wist te werken. Na die treffer werd het duel niet beter, maar wel levendiger.
De storm van het laatste deel van de eerste 45 minuten was na rust weer even gaan liggen. Debutant Jordy van Deelen, die in de basis stond door de blessure van Daryl Janmaat, schoot van afstand meters naast. Aan de andere kant kwam Rosales, de rechtsback van de ploeg uit Enschede, gevaarlijk door, maar voorkwam Mulder met de voet een doelpunt.
Twaalf minuten na rust kreeg Feyenoord een flinke klap te verwerken. Jordy van Deelen werkte Shadrach Eghan onderuit, kreeg een rode kaart, waarna Dusan Tadic de toegekende strafschop verzilverde: 1-2. Na dat doelpunt kregen de gasten direct kansen om verder afstand te nemen. Een schot van Ebecilio werd geblokt door een Feyenoord-been. Castaignos vond Mulder op zijn weg.
Halverwege de tweede helft werd het nog erger voor de Rotterdammers, toen Stefan de Vrij zijn tweede gele kaart kreeg, waardoor de thuisploeg nog maar met negen man op het veld stond.
Feyenoord kon in het restant alleen maar tegenhouden, maar negentien minuten voor tijd kregen de bezoekers opnieuw een strafschop, toen Dico Koppers werd neergehaald door Joris Mathijsen. Tadic benutte ook deze elfmetertrap: 1-3. Het werd nog erger voor Feyenoord, toen Castaignos een vlot lopende aanval benutte (1-4). Ex-Spartaan Joshua John miste vlak voor tijd nog een dot van een kans.
Feyenoord blijft na de eerdere nederlaag bij PEC Zwolle (2-1) puntloos na twee duels. Volgende week gaan de Rotterdammers op bezoek bij Ajax.
Scoreverloop: 29' Pellè 1-0, 37' Ebecilio 1-1, 58' Tadic 1-2 (pen), 73' Tadic 1-3 (pen), 79' Luc Castaignos 1-4.
Opstelling Feyenoord: Mulder; Van Deelen, De Vrij, Mathijsen, Martins Indi, Clasie, Immers, Vilhena, Schaken (68. Vormer), Pellè en Cissé (63. Nelom).