nieuws

Prins Friso overleden

friso-2
friso-2
ROTTERDAM - Het college van Burgemeester en Wethouders van Rotterdam meldt met groot leedwezen te hebben kennisgenomen van het overlijden van Prins Friso. De gemeente Rotterdam heeft besloten om, in afwachting van een officieel vlaggenprotocol, de vlaggen half stok te hangen.
“We blijven hem herinneren als een man van deze tijd, ondernemend en dynamisch en herdenken hem met het diepste respect," zo meldt het college van B&W in een persbericht. De prins studeerde in zijn jonge jaren onder meer bedrijfseconomie aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Hij studeerde daar in 1995 af.
Complicaties
Prins Friso is maandagochtend op 44-jarige leeftijd overleden in Paleis Huis ten Bosch in Den Haag. Dat heeft het Koninklijk Huis vanmiddag bekend gemaakt. De prins is overleden aan de complicaties die zijn opgetreden ten gevolge van een hersenbeschadiging. Deze werd weer veroorzaakt door zuurstoftekort bij een ski-ongeval op 17 februari 2012 in het Oostenrijkse Lech.
Geen verandering
Prins Friso werd na behandeling op de intensive care van het Landeskrankenhaus in Innsbruck begin maart 2012 overgebracht naar het Wellington ziekenhuis in zijn woonplaats Londen. Sinds november vertoonde Prins Friso volgens de Rijksvoorlichtingsdienst tekenen van zeer gering bewustzijn. In deze toestand hebben zich sindsdien geen veranderingen voorgedaan. Begin juli dit jaar werd de prins overgebracht naar Paleis Huis ten Bosch.
In een perscommuniqué laat de Koninklijke Familie weten iedereen hartelijk te danken die voor Prins Friso hebben gezorgd voor de uitstekende en toegewijde verzorging.
Verjaardag Prinses Mabel
Prinses Mabel vierde zondag haar 45-jarige verjaardag in Paleis Huis ten Bosch in Den Haag, waar haar man sinds begin vorige maand werd verzorgd. Mabel en haar dochters Luana en Zaria logeren in het woonverblijf van prinses Beatrix.
Koning onderbreekt vakantie
Koning Willem-Alexander heeft een vakantie met zijn gezin in Griekenland onderbroken en is inmiddels teruggekeerd naar Nederland. Premier Mark Rutte noemt het overlijden van prins Friso in een eerste reactie "intens verdrietig".
Het is nog niet duidelijk of prins Friso zal worden bijgezet in de koninklijke grafkelder in de Nieuwe Kerk in Delft. De Rijksvoorlichtingsdienst heeft daarover na het bekendmaken van het overlijden van de prins nog geen mededelingen gedaan.
Molens in rouwstand
Overal in het land zijn molens in de rouwstand gezet. Prins Friso was beschermheer van de vereniging De Hollandsche Molen.
Condoleanceregister geopend
Naar aanleiding van het overlijden van Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Friso op 12 augustus 2013 is een condoleanceregister geopend op de website over het Koninklijk Huis, www.koninklijkhuis.nl.