nieuws

Boze, koppige boeren zijn het!

ROTTERDAM - Generaal Molitor weet het zeker, de Oud-Beijerlanders zijn een stel koppige, boosaardige boeren. Op 21 februari 1813 staan op de dijk in het centrum van Oud-Beijerland honderden mensen, klaar om de stokken op te nemen tegen de Franse bezetter. Maar waarom?
Nederland is in die tijd Frans grondgebied. In 1810 zijn we bij de Fransen gevoegd, het land van keizer Napoleon Bonaparte. De strikte veldheer heeft de nodige oorlogen gevoerd en vele ook gewonnen, maar het grote Rusland is toch echt een brug te ver.
Na het verlies van nagenoeg zijn volledige leger keert le petit Napoleon met hangende pootjes terug naar Frankrijk. In deze onderneming uit 1812 zijn ook vele dienstplichtige Nederlanders de dupe geworden.
Napoleon heeft een nieuw leger nodig en hij eist dat er mannen opgetrommeld worden in alle delen van zijn rijk. Het Hoeksche Waardse dorp Oud-Beijerland hoort hier ook bij en de inwoners voelen de bui al hangen...
21 februari 1813 weigeren zij op te komen dagen voor de conscriptie van het Franse leger. Bewapend nemen zij het op tegen de Fransen gendarmes en deze 'stokjesdag' zou de boeken in gaan als het eerste verzet tegen het rijk van Napoleon in 1813. Loek Dekker van de historische vereniging Oud-Beijerland heeft uitvoerig onderzoek gedaan naar de gebeurtenissen op deze dag.