nieuws

Excelsior pakt punt bij sterker Jong PSV

ROTTERDAM - Excelsior heeft in de eerste uitwedstrijd van het seizoen bij Jong PSV een punt gepakt. De ploeg van trainer Jon Dahl Tomasson speelde in het Philips-stadion met 1-1 gelijk. Lars Hutten maakte het enige Rotterdamse doelpunt. Op de eerste speeldag was de nieuwkomer tegen Helmond Sport (2-2) ook al trefzeker.
In de eerste helft was de eerste kans al snel voor de thuisploeg. Geraldo Antonio kon de bal na een voorzet van Mohamed Rayhi net niet voldoende richting geven. Excelsior had voor rust ook vooral de handen vol aan dit Eindhovense tweetal. De meeste dreiging van Rotterdamse zijde ging uit van Jordan Botaka. Zo haalde de flankaanvaller te weinig uit een veelbelovende aanval. Aan de andere kant knalde Rik Schouw na dik twintig minuten op de vuisten van keeper Jordy Deckers.
De thuisclub werd in het Philips-stadion steeds sterker en kreeg mogelijkheden. Kevin van Diermen kwam net op tijd om Antonio van scoren af te houden en ook Deckers stond een paar keer op de goede plaats. Vijf minuten voor rust kwamen de bezoekers vanuit het niets op voorsprong. Lars Hutten was het eindstation van een vlot lopende aanval: 0-1.
Ook in het tweede bedrijf was Jong PSV de bovenliggende partij. Toch kwamen de Eindhovenaren in het eerste kwartier zelden gevaarlijk voor het vijandelijke doel. Excelsior beperkte zich tot verdedigen en gokte op een snelle uitval. Vooral Botaka werd regelmatig gezocht, maar hij schoot niet met scherp.
Twintig minuten voor tijd kwamen de aandringende gastheren terecht op gelijke hoogte. Zanka liet Deckers met een harde volley volslagen kansloos: 1-1. Ook na die treffer bleef Jong PSV zoeken naar het Rotterdamse doel. Antonio kwam gevaarlijk door, maar Sander Fischer werkte zich voor de bal.
Tomasson wisselde in de tweede helft in korte tijd drie keer. Rangelo Janga, de debuterende Adil Auassar en Daan Blij moesten Excelsior door de slotfase heen helpen. De Eindhovense storm ging ook liggen, maar zelf was het verdedigende Excelsior ook nauwelijks in staat om nog voor enig gevaar te zorgen. Alleen Lars Veldwijk knalde na een uitbraak nog tegen een tegenstander aan.
Scoreverloop: 40' Lars Hutten 0-1, 69' Zanka 1-1
Opstelling Excelsior: Deckers; Eekman, Fischer, van Diermen, Brito; Kruijs (78. Auassar), Stans, Hutten; Veldwijk, Vermeulen (64. Janga), Botaka (80. Blij).