nieuws

Internationale ontwerpers: gooi skatepark Westblaak open

ROTTERDAM - Het Skatepark aan de Westblaak moet meer open, groener en slimmer. Drie internationale skatepark ontwerpers uit de USA, Denemaken en Finland vinden dat het Rotterdamse skatepark veel meer ingebed moet worden in de stedelijke omgeving.
Tijdens een presentatie van de drie ontwerpers in het horecapaviljoen op het skatepark lieten de drie zien wat op dit moment aan ontwikkelingen gaan de zijn op het gebied van skateparken.
De gemeente Rotterdam heeft 900 duizend euro toegezegd voor een skatepark in Rotterdam Er is eerder dit jaar veel ophef geweest over het vernieuwde ontwerp dat de gemeente eerder heeft voorgesteld. Skaters waren niet tevreden en voelden zich niet serieus genomen. Het ontwerpen van het Skatepark wordt nu overgelaten aan Het Nieuwe Instituut, voorheen AIR en NAi.
Harde materialen
Søren Nordal Enevoldsen uit Denemarken staat bekend om zijn ontwerp van het Rabalderparken en het Fælledparken skatepark, één van de grootste in Europa. Hij is een groot voorstander van harde materialen zoals graniet en beton. Dus geen staal en asfalt zoals in het huidige skatepark aan de Westblaak is gebruikt.
Janna Saario is een pro skater en landschapsarchitect uit Finland. Hij vindt dat het skatepark in Rotterdam op een prachtige centrale plek in de stad ligt, uniek in Europa. Saario heeft in Rotterdam een mooi vormgegeven skate-landschap voor ogen. Daarbij zouden ook delen moeten worden uitgegraven.
Ook voor oma goede plek
De Amerikaan Tony Bracalo is de ontwerper het befaamde skatepark Paine’s Park in Philadelphia. Volgens Bracalo staan de grote installaties in het huidige park op de verkeerde plek, het park moet veel meer geopend worden. "Het moet meer open worden, er moet meer groen komen, en beter toegankelijk ook voor niet-skaters. Ook een oma moet een goede plek hebben waar ze haar kleinkind kan volgen."
De aanwezige skaters raakten geïnspireerd door de verhalen van de ontwerpers. "Beton is hele goeie optie. Gaat lang mee en weinig onderhoudskosten. Het is super sterk en vormvrij. Je kunt het gecurvde vlakken mee maken. Het nieuwe skatepark moet ook meer verblijfplek worden. Maak het als een stadspark, open voor alle publiek, maar wat wel skatebaar is."
Deze week gaat het Rotterdamse ontwerpteam verder met de eerste ontwerpsessies. Eind van de week kunnen de gebruikers van het park huin ideeën laten horen. Volgende week wordt het ontwerp verder uitgewerkt.