nieuws

Proces tegen schilderijrovers Kunsthal uitgesteld

ROTTERDAM - De Roemeense rechtszaak tegen vijf verdachten van de schilderijenroof uit de Kunsthal in Rotterdam is dinsdag kort na aanvang verdaagd tot september. Dat is gebeurd op verzoek van de advocaten, die volgens correspondent Joost van Egmond meteen "een rookgordijn" opwierpen.
Volgens de advocaten ontbreekt belangrijke informatie in het dossier over de Triton Foundation, de eigenaar van de zeven gestolen schilderijen. Het gaat vooral om informatie wie de benadeelden zijn van de kunstroof: de stichting, de Kunsthal of de verzekering.

Strafvermindering

De advocaten boden tegen elkaar op over de hoeveelheid nog terug te vinden schilderijen. Volgens de ene strafpleiter kunnen vijf schilderijen teruggegeven worden. Een ander had het over alle zeven doeken. De schilderijen zouden kunnen terugkomen in ruil voor bijvoorbeeld strafvermindering en het uitzitten van de straf in Nederland.
Beveiliging
De strafpleiters hekelden dinsdag de slechte beveiliging van de Kunsthal. Ze noemden het een slechte zaak dat er geen vertegenwoordiger van het museum aanwezig was bij het proces.
17 miljoen euro
Uit de Kunsthal werden op 16 oktober 2012 zeven meesterwerken van onder anderen Picasso, Monet en Matisse gestolen. De doeken hebben een gezamenlijke waarde van ruim 17 miljoen euro.
Verbrand
De moeder van een van de verdachten heeft verklaard dat ze de schilderijen heeft verbrand in haar kachel op het Roemeense platteland. Onderzoek naar de asresten van de kachel ondersteunt de verklaring. De vrouw heeft hem later echter weer ingetrokken, mogelijk omdat op het vernietigen van de doeken een hoge celstraf staat.
Blunders
De verdachten van de kunstroof blijken al van jongs af aan bedreven in diefstal, maar zijn geen ervaren kunstdieven. Ze begingen volgens correspondent Joost van Egmond na de roof een aantal blunders. Zo zochten ze contact met een kunsthistoricus om meer over de schilderijen aan de weet te komen. De expert lichtte daarna de politie in.