nieuws

Arie Profijt, marinier die strijdt om de Maasbruggen

ROTTERDAM - Arie Profijt is 18 jaar oud en net in dienst bij het Korps Mariniers als in mei 1940 de Duitsers Nederland binnenvallen. Hij is gelegerd in de kazerne aan het Oostplein in Rotterdam en neemt deel aan de Slag om de Maasbruggen.
De jonge Profijt heeft een Mannlicher M95 als wapen. Een ontwerp van de Oostenrijkse wapenontwerper Ferdinand Ritter von Mannlicher. Het is het standaardgeweer van de Nederlandse krijgsmacht. Tot de strijd om de Maasbruggen heeft Arie Profijt slechts één keer met scherp geschoten. Op de schietbaan.
De gevechten bij de Maasbruggen in Rotterdam zijn hevig. Arie Profijt ziet dat twee mariniers worden doodgeschoten door Duitse soldaten. Het gebeurt voor zijn ogen en één van de twee is zijn beste maatje Bernardus Bossert.
"Toen ik zag dat mijn maatje werd weggeknald kon ik die Duitsers wel opvreten en ik schoot ik terug", zegt Arie Profijt jaren later bij een bezoek aan het OorlogsVerzetsMuseum in Rotterdam.
Een 18-jarige jongen, net in dienst, schiet op mensen. Een vreselijke ervaring. De mariniers houden stand en geven zich pas over na het bombardement op Rotterdam.
Arie Profijt wordt na de capitulatie van Nederland met verlof gestuurd en na de bevrijding meldt hij zich weer voor militaire dienst. Zijn militaire carrière eindigt op 1 augustus 1972 als kapitein der mariniers.
Op 28 januari 2013 is Profijt op bijna 92-jarige leeftijd overleden als één van de laatste mariniers die betrokken is geweest bij de gevechten in Rotterdam in die meidagen 1940.