nieuws

Molens Kinderdijk in rouwstand voor Friso

ROTTERDAM - Alle negentien molens in Kinderdijk staan in de rouwstand vanwege het overlijden van Prins Friso. Het dorp heeft een bijzondere band met de prins, die beschermheer was van de Hollandse molens.
Normaal gesproken staan de wieken van een stilstaande molen in de plus-stand. Maandagmiddag, nadat bekend werd dat Prins Friso was overleden, werden ze in de rouwstand gezet.

'Het is voorbij, het is klaar'

"Dat betekent dat de onderste wiek iets naar rechts wordt gezet", zegt molenaar Bjorn den Ouden. "Die staat dan voorbij het molenlijf. Dat geeft aan: het is voorbij, het gaat weg, het is klaar. Het is onze manier om de laatste eer te bewijzen aan de prins."
Beschermheerschap was traditie
Prins Friso nam het beschermheerschap van de molens over van zijn vader Prins Claus. In 2007 bracht hij een bezoek aan Kinderdijk. "Het was een vriendelijke man", zegt Henk Bronkhorst van de Stichting Werelderfgoed Kinderdijk.

Friso schonk een glas

De prins overhandigde hem die dag een glas. "Dat is een oud gebruik bij de waterschappen", legt hij uit. "Zijn grootmoeder Juliana, die voor Claus beschermvrouwe van de molens was, heeft ons ook ooit een glas geschonken. Friso borduurde op die traditie voort. Hij gaf ons een glaasje dat bij zijn geboorte is gemaakt. Hij heeft er als kind ook vaak uit gedronken."
De molens blijven in de rouwstand tot na de begrafenis van de prins. Friso wordt vrijdag in besloten kring begraven.