nieuws

Asresten schilderijen Kunsthal mogelijk naar Nederland

De plek waar een van de gestolen kunstwerken hing
De plek waar een van de gestolen kunstwerken hing © Marion Keete RTV Rijnmond
ROTTERDAM - De asresten uit de kachel van Olga Dogaru, een van de verdachten in de schilderijenroof uit de Rotterdamse Kunsthal, komen mogelijk voor onderzoek naar Nederland.
Het Openbaar Ministerie in Rotterdam bekijkt de opties. Zo is het wellicht niet direct noodzakelijk om het hele onderzoek over te doen. Ook zou uit de technische bevindingen van de Roemeense onderzoekers mogelijk andere conclusies kunnen worden getrokken. Het OM kan nog niet zeggen wanneer een beslissing over het onderzoek wordt genomen.
Nieuw onderzoek zou duidelijkheid moeten geven of de moeder van de verdachte wel of niet de kunstwerken in de kachel heeft gestopt. Deskundigen uit Roemenië concludeerden na het eerste onderzoek dat zeker vier van de zeven meesterwerken zijn verbrand.
De advocaten van de verdachten hebben dat vanaf het begin af aan in twijfel getrokken. Op het vernietigen van de kunstwerken zou een hogere straf staan dan het verhandelen ervan. Maar het Roemeense Openbaar Ministerie voelde niets voor een tweede onderzoek. "Dat vonden ze te duur", zegt Catalin Dancu, de advocaat van Olga Dogaru.
Kunstroof
Op 16 oktober 2012 werden zeven meesterwerken van onder andere Picasso, Monet en Matisse gestolen. De vier hoofdverdachten komen uit Roemenië en worden ook daar berecht.