nieuws

Syriëganger moet worden onderzocht

ROTTERDAM - De rechter heeft nog geen oordeel geveld over een Rotterdamse Syriëganger, die werd verdacht van jihadisme. De rechter wil eerst nader onderzoek naar de geestestoestand van de man.

De 24-jarige Mohammed G. had volgens justitie
om deel te nemen aan de gewapende strijd in Syrië. Justitie was vooral bang dat hij als terrorist zou terugkeren in Nederland.
Deskundigen hebben gezegd dat de man ontoerekeningsvatbaar is. Hij zou stemmen in zijn hoofd horen van een Iraakse krijger. Justitie had daarom opname in een psychiatrische kliniek geëist.

Stoornis

De rechter wil meer weten over de stoornis van de man: was die permanent, of had hij nog heldere momenten? De deskundigen worden opgeroepen voor een nieuwe zitting op 2 oktober.
Rechter Van der Groen: "Voor de mate van strafbaarheid is het van belang te bepalen of u de gehele tenlasteglegde periode ontoerekeningsvatbaar was, of dat u nog keuzemogelijkheden had."
Met deze formulering lijkt de rechter erop te zinspelen dat Mohammed G. wel schuldig wordt verklaard, maar dat nog onduidelijk is of hij daarvoor een straf moet krijgen.