nieuws

Aflevering 3 - Fatma Yilmaz - dinsdag 6 augustus 17.15 uur

ROTTERDAM - Deze week kookt Marlies Harting met Fatma Yilmaz. 
Fatma's grote passie is koken met groenten uit eigen tuin. Tijdens de Ramadan pakt ze uit, om 's avonds met vrienden en familie een feestmaal te eten.
Koken en Keuvelen is iedere dinsdag om 17.15 uur te zien bij TV Rijnmond.
Recept van Fatma Yilmaz
Sarma (Turkse koolrolletjes)
Benodigdheden:
750 gram Turkse rijst
2 soeplepels tomatenpuree
2-3 uien
Zonnebloemolie
Flinke klont boter
1 soeplepel gedroogde thijm
1 theelepel gemalen rode peper
1 theelepel gemalen zwarte peper
Turkse zwarte kool (in Nederland nauwelijks verkrijgbaar – spitskool kan ook!)
Zout
Evt. 300 gram rundergehakt
Bereidingswijze:
Haal de bladeren van de kool los. Doe ze 3 minuten in kokend water, tot ze zacht zijn. Laat ze afkoelen in een bak koud water.
Laat de rijst weken in warm water.
Fruit de ui in de olie en de boter. Doe de tomatenpuree erbij. Voeg dan de geweekte rijst toe, met de thijm, de rode en zwarte peper en een flinke snuf zout. Doe er een half glas water bij en laat 5 minuten pruttelen op een zacht vuur.
Neem een koolblad en verwijder het harde deel van de nerf. Leg het blad op je hand, doe een halve eetlepel van het rijstmengsel erop en vouw het blad als een enveloppe dicht. Rol het op tot een rolletje.
Doe het afval van de kool (de verwijderde nerf) in een pan. Leg daarop de koolrolletjes. Giet er kokend water overheen, tot ze net niet onder staan. Voeg nog een scheut olie toe, dan worden ze lekker zacht. Plaats een bord bovenop de rolletjes, zodat ze op hun plek blijven. Doe het deksel op de pan en laat de rolletjes in 45 minuten zachtjes gaar worden.
Je kunt de sarma zowel warm als op kamertemperatuur eten. In de koelkast zijn ze enkele dagen houdbaar. Vleesliefhebbers kunnen aan het rijstmengsel nog 300 gram rulgebakken rundergehakt toevoegen.