nieuws

'Nederlands rijtjeshuis kunst in Rusland'

ROTTERDAM - Meer dan 200 bouwtekeningen, foto's en maquettes gaan vanuit Rotterdam op transport naar de wereldberoemde Hermitage in Sint Petersburg. Het gaat om een deel van de collectie van Het Nieuwe Instituut, het voormalige NAi in Rotterdam.
"Heel bijzonder, want het is voor het eerst dat we zo'n groot deel uitlenen èn dat Rusland een tentoonstelling over de Nederlandse architectuur heeft," legt de Ellen Smit van Het Nieuwe Instituut uit. De tekeningen, foto's en mawuettes worden getoond tijdens de expositie 'Architecture The Dutch Way 1945-2000'.

Rijtjeshuis en doorzonwoning

Op de vraag wat dan die typisch Nederlandse bouwwijze is waarin de Russen zo geinteresseerd zijn, antwoord Smit: "Wij Hollanders ontwerpen veel voor de gewone man. Vooral onze rijtjeshuizen en doorzonwoningen zijn een typisch Nederlands voorbeeld van die bouwstijl".
Volgens Smit is er geen enkel plekje op de Nederlandse bodem te vinden wat niet aan een ontwerp onderworpen is: "Elk stukje grond hebben we ingericht en zelfs over de vorm en het gebruik van onze deurklinken en gieters is nagedacht".
Op 1 September vertrekken de ruim 200 architectonische stukken naar Sint Petersburg per vrachtauto. Een rit van ongeveer drie dagen. Smit: "En uiteraard gaan er ook wereldberoemde Rotterdamse ontwerpen zoals winkelcentrum De Lijnbaan en de Wijk-architectuur van de Alexanderpolder mee naar de Russische expositie!"