nieuws

Reuzenschip in Rotterdamse haven

ROTTERDAM - In de Rotterdamse haven ligt vrijdag het grootste containerschip ter wereld aangemeerd. De Mærsk Mc-Kinney Møller voer rond 14 uur de Nieuwe Waterweg op, met als bestemming de Europahaven op de Maasvlakte. Het schip trok duizenden toeschouwers.
Het is de eerste keer dat dit schip een bezoek brengt aan de haven.
In totaal liggen er vrijdag drie reuzenschepen in de haven: het grootste containerschip ter wereld, de grootste olietanker ter wereld en het grootste ijzerertsschip ter wereld.
Het containerschip Mc-Kinney Møller van rederij Maersk is 399 meter lang en 59 meter breed. Het heeft een capaciteit van 18.000 TEU (twintigvoetcontainers); dat betekent dat er 18.000 containers van ongeveer 6 meter lang, 2,5 meter breed en 2,5 meter hoog op passen.
Het schip is vernoemd naar de Deense schaapvaartmagnaat Arnold Mærsk Mc-Kinney Møller. In 2000 was hij de rijkste man van Denemarken. Hij overleed vorig jaar op 98-jarige leeftijd.
De witte olietanker Ti Europe ligt er al. Met een lengte van 380 meter en breedte van 69 meter is deze tanker de grootste nog varende olietanker.
Vrijdag wordt ook het ijzerertsschip Vale Rio in de Mississippihaven op de Rotterdamse Maasvlakte verwacht. Dat schip is 362 meter lang en 65 meter breed.
Het Havenbedrijf spreekt van de Week der Giganten.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl