nieuws

Petitie tegen ontuchtpleger (14) Ridderkerk

ROTTERDAM - In de Ridderkerkse wijk Drievliet is onrust ontstaan naar aanleiding van een zedenzaak. Een 14-jarige ontuchtpleger komt binnenkort vrij en de moeder van het slachtoffer verzet zich tegen zijn thuiskomst. Ook buurtgenoten zijn bezorgd.

De jongen heeft in april van dit jaar een 7-jarig meisje van een kinderspeelplaats meegesleurd naar zijn slaapkamer. Daar heeft hij ontucht met haar gepleegd. De rechter legde
een celstraf van 112 dagen op. Dat houdt in dat de verdachte volgende week naar huis kan.

Contactverbod

De jongen gaat een behandeltraject in. Ook mag hij geen contact opnemen met de familie van het misbruikte meisje en hij mag niet meer naar de kinderspeelplaatsen in de buurt.
Marjanne van Hillo, moeder van het slachtoffer: “Dat is niet voldoende. Je blijft elkaar toch tegenkomen. Mijn dochter durft niet meer naar buiten. Anderen in de buurt hebben ook die angst, dat het nog een keer gebeurt.”
Petitie
Van Hillo heeft een petitie opgesteld, die over anderhalve week de wijk rondgaat. Strekking: het gezin van de dader moet verhuizen. “Dat is voor beide partijen het beste. Nee, ik vind niet dat wij de dader nu een stempel opdrukken. Dat heeft hij zelf gedaan. Mijn dochter is slachtoffer, niet hij.”
Loco-burgemeester Henk Dokter van Ridderkerk is nog terughoudend in zijn commentaar. “Ik snap de heftige emoties, maar wij moeten hier als gemeente eerst goed naar kijken. Er zit al sinds april een team van specialisten op deze zaak en daar gaan we straks de petitie ook mee bespreken.”
‘Voldoende maatregelen’
De ouders van de verdachte willen niet reageren op het verzoek om te verhuizen. Zij verwijzen naar de advocaat van hun zoon, mr. Erik Toxopeus. “Verhuizing lijkt mij een onbegaanbare weg. Er is een contact- en locatieverbod en hij wordt behandeld. Dat lijken mij voldoende preventieve maatregelen.”
Bestaan er nog kansen voor een gesprek tussen de beide ouders? Marjanne van Hillo “Ik heb ooit aangegeven wel met zijn moeder te willen praten, maar daar heb ik niets op terug gehoord. Toen kwam de suggestie dat de vaders met elkaar zouden praten. Dat wilde mijn man niet. Hij was er te emotioneel voor. Maar op zich sta ik nog steeds open voor een ontmoeting.”