nieuws

ANWB: A15 is overvol

ROTTERDAM - Spookfiles door een overvolle A15 zijn volgens de ANWB een belangrijke oorzaak van de reeks van ernstige ongelukken op die weg tussen Gorkum en Nijmegen dit jaar.De bond heeft na een oproep aan weggebruikers de afgelopen tijd ongeveer 800 e-mails ontvangen met opmerkingen over de onveiligheid op de snelweg.
Uit een eerste analyse van de reacties blijkt dat de weg aan de grens van zijn capaciteit zit. Op de rechterstrook zit de weg vol met vrachtverkeer; de linkerstrook wordt gevuld met personenauto’s. Dit heeft gevolgen voor de verkeersveiligheid.

Vrachtverkeer

Volgens veel reacties rijdt veel vrachtverkeer in treintjes op de rechterstrook, die daar 80 kilometer per uur rijden. Bovendien zouden inhalende vrachtwagens, ondanks een inhaalverbod, er voor zorgen dat het overige verkeer plotseling afremt. Daardoor ontstaan de spookfiles waarbij er gemakkelijk kop staart-aanrijdingen kunnen voorkomen.
De ANWB zal de inbreng van de weggebruikers volgende week bespreken met Rijkswaterstaat en andere betrokken partijen. De bond zal dan o.a. pleiten om waarschuwingsborden voor plotselinge filevorming te plaatsen.