Nipte nederlaag voor Feyenoord in Klassieker

ROTTERDAM - Feyenoord heeft de Klassieker bij Ajax nipt met 2-1 verloren. Graziano Pellè maakte de enige Rotterdamse treffer in de Amsterdam Arena. Door het verlies bij de aartsrivaal blijft de ploeg van trainer Ronald Koeman ook na drie wedstrijden puntloos. Eerder verloor Feyenoord al van PEC Zwolle en FC Twente.
De Rotterdammers openden fel in de Arena en de beloning volgde al na zes minuten. Een vrije trap van Ruud Vormer werd door Joris Mathijsen voor de voeten van Pellè gewerkt, waarna de Italiaan doelman Kenneth Vermeer vlak voor het doel met enig geluk verschalkte: 0-1.
Ajax oogde even aangeslagen, maar toch kreeg de thuisploeg - vaak door geklungel bij Feyenoord - kansen. De gasten hadden geluk dat Kolbeinn Sigthorsson en Bojan Krkic onder een scherpe voorzet van Viktor Fischer door gingen. Na een kleine twintig minuten had keeper Erwin Mulder alle moeite met een afstandspegel van Toby Alderweireld, waarna Lasse Schone in de rebound ver naast knalde.
De volgende kans was voor Christian Eriksen, maar hij mikte naast. Fischer vond een Feyenoord-been vlak voor het Rotterdamse doel. Na een half uur kreeg Ajax een strafschop, toen Vormer de Deen Fischer onnodig aantikte. Sigthorsson liet Mulder vanaf elf meter kansloos: 1-1.
Ajax werd steeds sterker en de ploeg van Koeman wankelde. De 2-1, een harde kopbal van Sigthorsson via de onderkant lat, volgde al snel na de gelijkmaker. Twee minuten later kwam Feyenoord wel goed weg, toen Fischer de buitenkantpaal raakte. De Rotterdammers snakten naar de rust, maar toch kreeg de ploeg vlak voor rust vanuit het niets nog een goede kans. Een schot van Miquel Nelom werd voor de lijn weggewerkt.
De tweede helft kwam moeizamer op gang. Ajax had in de beginfase nog veelvuldig balbezit, maar Mulder werd geen moment getest. Feyenoord nam tien minuten na rust het initiatief over. Vormer kwam gevaarlijk voor het doel van Vermeer, maar produceerde slechts een zacht rollertje.
Het duel speelde zich voornamelijk af op de veld van de Amsterdammers, maar grote kansen bleven uit omdat Feyenoord zelf ook te slordig speelde. Pellè kopte halverwege de tweede helft wel net naast. Een minuut later kwam aanwinst Samuel Armenteros in de ploeg voor de tegenvallende Lex Immers. Ajax richtte aanvallend helemaal niets meer uit en beperkte zich tot het verdedigen van de nipte voorsprong.
Het veldoverwicht van Feyenoord ebde in de slotfase weer weg. Koeman bracht Wesley Verhoek en Mitchell te Vrede nog, maar ook zij konden de derde nederlaag op rij niet voorkomen.
Feyenoord beleeft de slechtste competitiestart uit de geschiedenis van de club. Het oude diepterecord dateerde uit het seizoen 1989-1990, toen Feyenoord slechts één punt aan de eerste drie competitieduels overhield.
Scoreverloop: 6' Graziano Pellè 0-1, 31' Kolbeinn Sigthorsson 1-1, 37' Kolbeinn Sigthorsson 2-1.
Opstelling Ajax: Vermeer, Ligeon (88' Van der Hoorn), Alderweireld, Moisander, Blind, Schone (78' Serero), Poulsen, Eriksen, Bojan (68' Hoesen), Sigthorsson, Fischer.
Opstelling Feyenoord: Mulder, Van Beek, Mathijsen (86' Te Vrede), Martins Indi, Nelom, Vormer, Clasie, Vilhena, Immers (69' Armenteros), Schaken (76' Verhoek), Pellè.