nieuws

Kaartje Europacup-finale Rotterdams 'Stuk van het Jaar'

ROTTERDAM - Het toegangskaartje voor de Europacupfinale van Feyenoord tegen Celtic uit 1970 is door het Rotterdamse publiek verkozen tot Rotterdams ‘Stuk van het Jaar’.
Het kaartje zal het Stadsarchief Rotterdam vertegenwoordigen bij de verkiezing in oktober en strijden met 37 andere archiefstukken uit het land.

Veel mensen brachten de afgelopen weken een stem uit op een van de tien genomineerde archiefstukken. De foto van de punkband Stinksisters uit 1996 van Carla van der Marel eindigde op een tweede plaats.

Duits ultimatum

De derde plaats wordt ingenomen door het Duitse ultimatum van 14 mei 1940. Een brief van de Duiste commandant Schmidt die twee uur voor het bombardement op Rotterdam oproept de strijd te staken.

Sportgeschiedenis

Feyenoord schreef 6 mei 1970 sportgeschiedenis door als eerste voetbalclub van Nederland de Europacup 1 te veroveren in San Siro. Naar schatting reisden twintigduizend mensen af naar Milaan waar Feyenoord de finalewedstrijd met 2-1 won van Celtic. De spelers werden de volgende dag groots onthaald op de Coolsingel.
Het toegangskaartje voor de Europacupfinale Feyenoord-Celtic gaat door naar de landelijke verkiezing tijdens de Maand van de Geschiedenis in oktober. Alle deelnemende archieven presenteren vanaf 1 oktober 2013 hun ‘Stuk van het Jaar’.
Beelden: Europacup 1 winst (Feyenoord - Celtic)