nieuws

Oorlogssouvenir: propeller van Duits vliegtuig

ROTTERDAM - Een Duits vliegtuig wordt in de winter van 1944/45 neergehaald bij Berkel en Rodenrijs. Een jongen van 6 jaar oud staat er met zijn familie naar te kijken. In de nachten erna gaan zijn vader en de broers van zijn moeder op zoek naar het vliegtuig. Uiteindelijk komen ze thuis met een propeller.
Het is een spannende onderneming om de bewaking van het toestel te omzeilen. Met krakkemikkig gereedschap proberen de mannen één van de bladen van de propeller eraf te krijgen. Drie nachten zijn ze bezig en dan lukt het. De propeller wordt begraven in een loods tot na de oorlog.
Na de oorlog verhuist de familie van Berkel en Rodenrijs naar Bussum en daar komt de propeller in huis opgehangen als kostbare herinnering aan de oorlogstijd.
De propeller is kort geleden geschonken aan het OorlogsVerzetsMuseum in Rotterdam. Directeur Johan van der Hoeven is op zoek gegaan naar het verhaal over het neergehaalde vliegtuig.
Het Duitse vliegtuig is neergehaald op 1 januari 1945. Waarschijnlijk door Duits afweergeschut. Dat gebeurt tijdens Operatie Bodenplatte, een wanhopige actie van de Duitsers met als doel alle geallieerde vliegbases in Nederland, Belgie en Frankrijk te vernietigen.
Operatie Bodenplatte is geheim en wordt gebrekkig uitgevoerd. Duitse eenheden op de grond zijn niet op de hoogte, zo'n 30 tot 40 vliegtuigen worden neergehaald door het eigen leger.
In het toestel dat wordt neergehaald bij Berkel en Rodenrijs zit Oberstleutnant Herbert Ihlefeldt. Hij is één van de meest vooraanstaande vliegeniers van de Luftwaffe. Hij overleeft de crash en wordt uiteindelijk als krijgsgevangene.
De propeller van zijn Focke Wulf 190A is te zien in het OorlogsVerzetsMuseum in Rotterdam.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl