nieuws

Huisjesmelker: 'Failliet door fiscus'

Cees Engel
Cees Engel
ROTTERDAM - De bedrijven van de voormalige Rotterdamse huisjesmelker Cees Engel zijn door de rechtbank in Rotterdam failliet verklaard. Het faillissement is aangevraagd door de Belastingdienst. Volgens Engel heeft de Belastingdienst zijn faillissement veroorzaakt.
Engel bezat honderden panden in Rotterdam. Omdat hij de huizen liet verloederen, werd hij huisjesmelker genoemd. Om een einde aan de wantoestanden te maken, kocht de gemeente Rotterdam in 2007 zijn bezit op voor dertien miljoen euro.
Engel moest in ruil wel beloven dat hij zijn activiteiten in de stad staakte. Engel kondigde aan zijn heil in het buitenland te zoeken. Het geld van de gemeente Rotterdam kwam in zijn BV’s terecht.
‘’Iedereen dacht dat ik toen heel veel geld had. Maar er waren ook nog bedrijven en mensen die geld van mij te goed hadden,’’ zegt Engel in een reactie. ‘’En in eerste instantie wilde de Belastingdienst vijf miljoen euro, maar daarna werd het alleen maar meer en meer. Op een gegeven moment heb ik mijn hoofd laten hangen en dat heeft tot dit faillissement geleid. Ik weet nog niet of ik de beslissing ga aanvechten.’’
Negatief vermogen
In de jaarrekening van 2009 had Engel Vastgoed nog een positief eigen vermogen van 1,4 miljoen euro. In 2010 was dat veranderd in een negatief vermogen van 3,8 miljoen euro. In 2011 waren die rode cijfers opgelopen tot 5,4 miljoen euro.
Engel woont in België. Hij heeft nog een vakantiepark in Rijsbergen bij Breda. Zowel de Belastingdienst als de curator kunnen niet inhoudelijl op de zaak ingaan.