nieuws

Zorgen over langere ambulanceritten vanuit Spijkenisse

ROTTERDAM - Er rijden steeds minder ambulances naar het voormalige Ruwaard-Van Putten ziekenhuis in Spijkenisse. De Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond spreek van een forse daling. Het ambulancepersoneel maakt zich zorgen.
Sinds het faillissement van het ziekenhuis is de afdeling spoedeisende hulp nog maar beperkt open en moeten ambulances steeds vaker doorrijden naar Rotterdam of Dirksland.
Vorig jaar juli reden er nog ruim 360 ambulances naar het voormalige Ruwaard, dezelfde maand dit jaar nog maar 146, een daling van 60 procent. Oorzaak: eerst de sluiting van de afdeling cardiologie, daarna het faillissement en het uitgeklede ziekenhuis. Met als gevolg langere aanrijtijden naar de alternatieve ziekenhuizen.

"Ook overdag moeten de meeste ambulances doorrijden omdat de specialisten van de afdelingen neurologie, cardiologie en radiologie hebben aangegeven geen acute zorg te kunnen verlenen", vertelt Rein van Duijvenbode, directeur ambulancezorg bij de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond. "Begrijpelijk maar dat heeft consequenties voor de ambulancezorg."
Vooral voor de inwoners van Spijkenisse is het verschil groot; van een paar minuten om de hoek tot zeker een kwartier langer naar Rotterdam. Een langere aanrijtijd betekent bovendien meer risico's op complicaties, langer herstel en het kan soms zelfs levensbedreigend zijn.
"Het is nog niet gebeurd, maar iedere minuut telt in geval van een beroerte of hartaanval", vervolgt Rein van Duijvenbode. "Je kent de tv-spotjes. En op de ambulance is niet alle levensreddende apparatuur aanwezig. Dus je neemt een risico."
Zolang alles binnen de wettelijke norm van 45 minuten blijft, lijkt de Veiligheidsregio een roepende in de woestijn. Van het optuigen van het voormalige Ruwaard is totaal geen sprake. Een extra ambulance is het hoogst haalbare.
"De aanrijtijden veranderen niet en de helikopter is geen alternatief", aldus Van Duijvenbode. " Maar één of twee ambulances extra die 24 uur per dag paraat staan, kan in ieder geval voorkomen dat het eiland zonder ambulance komt te zitten als er al één onderweg is. Daarnaast is het belangrijk dat overdag de afdelingen cardiologie en neurologie weer optimaal gaan functioneren. Daar kan ik me hard voor maken bij zorgverzekeraars en het Spijkenisse Medisch Centrum."
Het Spijkenisse Medisch Centrum laat weten in september meer helderheid te kunnen geven over de toekomst van het ziekenhuis. Dan wordt duidelijk of er meer ambulances beschikbaar komen.