nieuws

Surinaamse pont verpietert in Rotterdamse haven

ROTTERDAM - In de Rotterdamse haven dobbert al enkele maanden een groen-gele veerboot rond. De pont is bestemd om mensen en vracht in Suriname te vervoeren, maar zolang er geen geld over de brug komt, blijft de pont in Nederland.
De pont is opgeknapt door het Schiedamse bedrijf Holland Energie Service. De veerboot is al enige tijd klaar voor gebruik, maar nog altijd niet verstuurd. “Wij hebben nog geen geld ontvangen vanuit Suriname,” zegt Jack Geense van Holland Energie Service. “Pas als we het geld hebben ontvangen, gaan we de pont versturen.” Hoeveel geld de veerboot moet opbrengen wil Geense niet zeggen.
In afwachting van het transport ligt de boot te verpieteren in de Rotterdamse haven. De veerboot is bedoeld voor de Scheepsvaart Maatschappij Suriname (SMS), die heeft beloofd dat het geld spoedig zal worden overgemaakt.

Geld van de overheid

Het bedrijf zelf heeft geen geld voor de aanschaf van de veerboot, maar heeft de Surinaamse overheid gevraagd om bij te springen. “We moeten alleen wachten tot de president een resolutie tekent die het geld vrijmaakt,” legt SMS-directeur Joyce Rozenhout uit. Door allerlei papieren rompslomp en bureaucratie duurt dit langer dan verwacht.
“Maar het gaat gebeuren,” zegt ze zonder twijfel. Ze wijst erop dat het geld voor de veerboot al is vastgelegd in de begroting van 2013. “Soms moet je gewoon wat langer op je geld wachten als je met de overheid te maken hebt.’
Foto: De Albina (Holland Energie Service)