Binnenschippers demonstreren tegen sluiswachters

Nederlandse en Duitse binnenvaartschippers demonstreren donderdag in het Duitse Minden. Ze worden ernstig benadeeld door de al twee maanden durende stakingsacties van de sluiswachters in het land.

Door reorganisatieplanne bij de Duitse waterstaatsorganisatie dreigt een verlies aan arbeidsplaatsen voor het sluispersoneel. De schippers hebben daar begrip voor, maar vinden dat er ook begrip moet zijn voor hun situatie.

Duizend tot drieduizend euro
De sluiswachters leggen om de week het scheepvaartverkeer stil, zodat veel schippers de afgelopen maanden al vier weken niet hebben kunnen varen. Volgens schipper Jan Suykerbuyk verliest een ondernemer per dag duizend tot drieduizend euro als hij gedwongen stil ligt.

"Het gaat verschrikkelijk hard", zei de schipper hij donderdagochtend op Radio Rijnmond. "Plus dat je een hoop imagoschade lijdt. En het gaat niet alleen om ons vrachtvaarders, ook de cruisevaart en de jachten hebben er natuurlijk last van."

Volstrekt legitiem
Voor Minden is gekozen omdat daar donderdag ook de Duitse sluiswachters zelf demonstreren. Problemen daarmee verwacht Suykerbuyk niet. "Hun eisen zijn natuurlijk volstrekt legitiem, maar wij zijn de dupe."

Deel dit artikel: