nieuws

Explosie bij verzorgingshuis 'voor de kick'

Gevel van het bestookte seniorencomplex in Zuidland
Gevel van het bestookte seniorencomplex in Zuidland
ROTTERDAM - Justitie heeft straffen tot drieënhalve maand cel geëist voor een explosie bij verzorgingstehuis Bernissesteyn in Zuidland. In december 2011 ontplofte daar een brandblusser gevuld met kruit.
Volgens justitie is een groep van vijf jongeren verantwoordelijk voor de grote schade die daarbij ontstond. De hoofdverdachte, een 21-jarige Spijkenisser, heeft gezegd dat het voor de kick is gedaan. De jongeren zouden ook grappen hebben gemaakt "over bejaarden die in pyjama met hun rollator gillend naar buiten zouden komen".
De officier van justitie was duidelijk in haar oordeel: "Dit is een gevaarlijk, akelig en misselijkmakend misdrijf geweest, ingegeven door sensatiezucht." Tegen de meeste verdachten eiste zij werkstraffen van 180 of 240 uur en voorwaardelijke straffen.

Chillplek bij metro

De groep jongeren had een vaste "chillplek" bij metrostation Heemraadlaan in Spijkenisse. Daar hadden zij de brandblusser uit de bosjes gehaald en in de garage van één van de verdachten gevuld met salpeter, zwavel en houtskool.
De zelfgemaakte bom was in de hal van Bernissesteyn aangestoken. Door de explosie was een pui weggeblazen en er waren ruiten gebroken. Het schadebedrag van 45.000 euro is betaald door de verzekering van het verzorgingshuis. De verzekeringsmaatschappij zou dat bedrag nog via een civiele procedure kunnen verhalen op de verdachten.

'Schijnheilig gedrag'

Hoofdverdachte Bart van der L.(21) was tijdens de zitting boos op zijn (vroegere) kompanen, omdat zij hem alle schuld toeschuiven. "Zonder Bart was het niet gebeurd", is hun mening. De Spijkenisser sprak het viertal regelmatig toe: "Doe niet zo fucking schijnheilig. Iedereen wist al heel lang van dit plan".
De officier van justitie was het met hem eens. "Ik denk dat de overige verdachten keihard zitten te liegen. Zij houden zich van de domme." Bart van der L. heeft ook als enige een excuusbrief geschreven naar Bernissesteyn.
De vijf jongeren zijn allen op vrije voeten. Zij volgen een opleiding of hebben een baan. De rechter doet op 5 september uitspraak.