nieuws

Opkomst en ondergang van Jamin in Rotterdam

ROTTERDAM - Cornelis Jamin begint in 1878 een straathandelen in zoetwaren vanuit de Warmoezenierstraat in Rotterdam. Dat is het begin van een concern met op het hoogtepunt ruim 300 winkels in heel Nederland.
Kort na het begin, opent Cornelis Jamin een koek- en banketbakkerij. Rond 1880 begint hij twee suikerwerkfabriekjes: één aan het Roodezand en één aan de Crooswijksekade. De grondlegger van Jamin heeft een groot zakelijk instinct, om de producten uit zijn fabriekjes aan de man te brengen, start hij met de verkoop in eigen winkels. Zo houdt hij de hele keten van productie, distributie en verkoop in eigen hand.
Het loopt goed en de fabriek moet uitbreiden. Aan de Hugo de Grootstraat in Crooswijk wordt de 'Zuid-hollandsche Stoomfabriek van Banket, Koek, Chocolade en Suikerwerken' gebouwd. De eerste steen wordt in 1887 gelegd door de 7-jarige Pierre Jamin. Die steen is nu in het bezit van Museum Rotterdam.
In 1908 wordt alweer een grotere fabriek geopend en in dat jaar zijn er in Rotterdam al zo'n vijftig winkels van Jamin. Het bedrijf blijft maar groeien, in 1924 zijn er 135 winkels en in de jaren 30 zijn het er ruim 300 in heel Nederland.
Een deel van de fabriek wordt tijdens de Tweede Wereldoorlog door bommen vernield. Rond de bevrijding worden de fabriekspanden gebruikt voor de distributie van de voedselpakketten.
Na de bevrijding komen Jamin en het stadsbestuur van Rotterdam lijnrecht tegenover elkaar te staan over de herbouw en uitbreiding van de fabriek. De gemeente wil dat Jamin naar de Spaanse Polder verhuist maar het bedrijf gaat niet akkoord met de nieuwe lokatie en bijbehorende verhuisvergoeding.
Jamin zoekt een andere plek en komt uiteindelijk uit in het Brabantse Oosterhout. Vanaf 1955 worden de activiteiten in de Rotterdamse fabriek afgebouwd, in 1957 verhuist de afdeling suikerwerk naar Oosterhout en als laatste gaat de ijsfabricage in 1968. Het laaste onderdeel van Jamin vertrekt in 1972 vanuit Crooswijk naar Brabant. In 1980 wordt het fabriekspand in Rotterdam gesloopt.
Het bedrijf komt in moeilijkheiden door een veranderende markt. Supermarkten komen op en ook bijvoorbeeld benzinestations en snackbars gaan snoep en ijs verkopen. Familiebedrijf Jamin gaat in 1985 failliet.
Museum Rotterdam heeft een hoop herinneringen aan Jamin in de collectie.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl