nieuws

Cardiologen Ruwaard mogen weer aan het werk

Ruwaard
Ruwaard
ROTTERDAM - De cardiologen van het voormalige Ruwaard van Putten-ziekenhuis in Spijkenisse mogen weer aan het werk. Het trio werd in november 2012 geschorst toen bleek uit onderzoek bleek dat de cardiologen nalatig waren geweest.

Maar volgens de inspectie voor de gezondheidszorg (IGZ) is er door het faillissement van het Spijkenisser ziekenhuis een nieuwe situatie ontstaan. De banden met hun oude werkgever zijn doorgesneden. Als de cardiologen weer aan het werk gaan, moeten ze dit wel melden aan de inspectie. De inspectie wil op dat moment weten op welke manier de cardiologen zorg gaan leveren.
Gerard van Beek, één van de hartspecialisten, kan zich moeilijk vinden in het besluit: “We zitten ruim acht maanden thuis. We hebben helemaal geen inkomsten. De onderzoeken zijn niet afgerond en is er dus geen oordeel geveld. Toch moeten we ons weer melden bij de inspectie, als we überhaupt nog aan het werk komen.” De hartspecialisten hebben advocaten ingeschakeld om de schorsing aan te vechten.
Faillissement
In 2010 bleek een onverwacht hoog aantal mensen in het Ruwaard van Putten-ziekenhuis te zijn overleden. De Raad van Bestuur liet de sterfgevallen door een extern bureau onderzoeken. Uit dat rapport concludeerde de van Raad van Bestuur dat de cardiologen steken hadden laten vallen. De directie van het Ruwaard meldde dat bij IGZ, waarop de minister de cardiologen het werken verbood.
Bij het voormalige Ruwaard werkten op het moment van de sluiting van de afdeling cardiologie vier specialisten. Eén van hen mocht na enkele maanden weer aan het werk, omdat hij in 2010 nog niet in het ziekenhuis werkte en niets van doen had met de sterftecijfers.
Door het sluiten van de afdeling cardiologie bleven patiënten weg en raakte het Spijkenisser ziekenhuis nog verder in de problemen. Op 24 juni ging het Ruwaard failliet. Nog dezelfde dag maakten drie ziekenhuizen (Maasstad, Ikazia en Van Weel Bethesda) bekend dat het Spijkenisse Medisch Centrum werd gestart.
Onderzoeken
Er lopen nog vier onderzoeken rondom het voormalige Ruwaard van Putten-ziekenhuis. Het Openbaar Ministerie heeft nog geen beslissing genomen over bijna dertig aangiften die tegen de cardiologen werden ingediend. De inspectie voor de gezondheidszorg heeft het onderzoek naar het handelen van de specialisten nog niet afgerond. Hieruit volgen wellicht verwijzingen naar de tuchtrechter.
De commissie Danner onderzocht op verzoek van het Spijkenisser ziekenhuis alle overlijdensgevallen van 2010 tot en met eind 2012. Dat rapport verschijnt vermoedelijk begin september. Tot slot onderzoekt de Onderzoeksraad voor Veiligheid onder meer hoe het Ruwaard incidenten en vermijdbare doden registreert en iets met die formatie doet. Dat rapport is voorlopig nog niet klaar.