nieuws

Oorkondes voor dierenwinkels zonder dieren

ROTTERDAM - De eigenaren van twee dierenzaken in onze regio kregen vrijdag een oorkonde van de Partij voor de Dieren. Ze werden in het zonnetje gezet omdat ze zijn gestopt met het verkopen van huisdieren.
Het gaat om dierspeciaalzaak Rodeo in Zuid-Beijerland en de winkel Beestenspul in Rotterdam. De eigenaren kregen bezoek van Tweede Kamerlid Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren. Ze kregen veganistische taart en een oorkonde.

Impulsaankoop

“25 jaar geleden verkochten we wel huisdieren”, vertelt Petra Hogerwaard van dierspeciaalzaak Beestenspul. “Maar toen merkte je al dat mensen vaak uit impuls een dier kochten. Dan kregen we het verwaarloosd terug.”
Ook Suzanne van Diggele stopte een tijd terug met de verkoop van dieren in dierenwinkel Rodeo in Zuid-Beijerland: “In het verleden hebben we wel cavia’s en andere beesten verkocht. Maar als mensen nu bij ons aankloppen voor een huisdier, verwijzen we ze door naar het asiel. Wij verkopen alleen voedsel en toebehoren.”

'Dieren zijn net als drugs'

Op dit moment heeft de politieke partij vijftien dierenwinkels een oorkonde gegeven. Maar in veel andere dierenwinkels worden nog steeds beesten verkocht. Bijvoorbeeld bij dierenspeciaalzaak de Rimboe in Rotterdam.
“Stoppen met de verkoop is niet de juiste oplossing”, vertelt eigenaar Esdra Baris. “Mensen willen altijd huisdieren hebben. Het is net als drugs. Als we ze niet meer in de winkel verkopen, gaan ze het ergens kopen waar het illegaal is.”
Foto: Suzanne van Diggele krijgt taart en een oorkonde van Esther Ouwehand