nieuws

Ontkenning Vlaardingse eerwraakzaak

ROTTERDAM - Een 49-jarige Vlaardinger ontkent de opdracht te hebben gegeven voor een moord. Hij spreekt daarmee de verklaring van zijn vrouw tegen, die ook vastzit voor de moord.
De 37-jarige Semra K. heeft verklaard dat zij op 1 februari haar minnaar heeft doodgeschoten. Zij zou dit hebben gedaan in opdracht van haar man. Op die manier zou de eer van de familie gered zijn.
Mahmut B. zou ook het pistool hebben geleverd. Het slachtoffer werd doodgeschoten in de Emmastraat in Vlaardingen, toen hij uit de moskee kwam.

Mishandeld en verkracht

Volgens de vrouw was zij door haar man bedreigd, mishandeld en verkracht. De Vlaardinger zei maandag tegen de rechter dat hij fysiek niet eens in staat is om te mishandelen en te verkrachten.
"Zet mij maar zes minuten op een fiets. Dat houd ik niet vol. Ik heb het hart van een man van 80. Je slaat ook geen vrouwen. We zijn 17 jaar getrouwd maar dat is nog nooit gebeurd."

Lagere straf

Advocaat H.J. Andel wijst er op dat Semra K. eerst vele malen heeft verklaard dat zij de moord uit eigen initiatief heeft gepleegd. "Pas op het allerlaatst geeft zij haar man de schuld. Waarschijnlijk om een lagere straf te krijgen."
Advocate Yilmaz-Altindag van Semra heeft een eenvoudige uitleg voor die late, belastende verklaring: "Mahmut heeft gedreigd hun vier kinderen iets aan te doen. Zij wilde eerst zeker weten dat die kinderen in veiligheid waren. Toen haar man vastzat, wist zij dat zij kon gaan vertellen".

Wapen

Enkele familieleden van Semra bevestigen het verhaal van het misbruik en de dreigementen. Een bekende van de familie heeft gezegd dat hij door Mahmut was benaderd voor een wapen. Andel:"Haar familie heeft mijn cliënt nooit geaccepteerd, dus dat maakt hun verklaringen minder betrouwbaar."
De advocaat vroeg de rechter maandag om Mahmut B. vrij te laten, maar die wees dat af. De hechtenis is voorlopig met drie maanden verlengd. De inhoudelijke behandeling van de rechtszaak is gepland voor november. De zaken tegen Semra en Mahmut worden gescheiden behandeld.