nieuws

Geen hogere straffen voor aanzet tot 'Facebookmoord'

facebook01
facebook01
ROTTERDAM - Rotterdammer Wesley C. (19) en Polly W. (17) worden niet bestraft volgens het volwassenenrecht. Het gerechtshof in Arnhem veroordeelde de twee dinsdag opnieuw tot de hoogste jeugdstraffen voor hun aandeel in de zogenoemde 'Facebookmoord'.
Het Openbaar Ministerie wilde dat de twee 5 jaar achter de tralies zouden verdwijnen en tbs zouden krijgen, maar het hof veegde die eis van tafel. Net als de rechtbank vond het gerechtshof dat Wesley en Polly beter volgens het jongerenrecht bestraft kunnen worden. Jeugd-tbs biedt volgens het hof een betere behandeling, zodat de kans op herhaling kleiner wordt.
De rechter veroordeelde het duo eerde tot 2 jaar jeugddetentie en jeugd-tbs wegens het samen uitlokken van de moord op de 15-jarige Winsie uit Arnhem. Zij zou over Polly hebben geroddeld op Facebook. Polly en haar toenmalige vriendje Wesley rekruteerden daarom de tiener Jinhua uit Capelle aan den IJssel om haar te doden.
Wesley en Jinhua zeiden in hoger beroep dat Polly het brein achter de moord was, maar het hof geloofde de jongens niet. Het duo kon in een justitiebusje en in een leefgroep verklaringen afstemmen. Volgens het gerechtshof zijn Polly en Wesley de gezamenlijke opdrachtgevers.