nieuws

Bleiswijker gepakt voor internationaal gifschandaal

kassen
kassen
ROTTERDAM - Een 47-jarige man uit Bleiswijk is dinsdagochtend aangehouden vanwege het gebruik van verboden gewasbeschermingsmiddelen. Hij nam de chemicaliën af van een internationale bende.
De Bleiswijker is gearresteerd in het kader van een groot internationaal onderzoek.
Eerder dit jaar rolde de politie een internationale organisatie op die wordt verdacht van illegale handel in verboden bestrijdingsmiddelen en het witwassen van de inkomsten uit de verkoop ervan.
Eerder werd hiervoor ook al een directeur van een groothandel in dier- en veevoeders in Noord-Brabant aangehouden. Deze man wordt verdacht van het handelen in het gevaarlijke goedje.
30 kilo BN3 gevonden
In het bedrijf van de Bleiswijker werd 30 kilo van het verboden middel BN3 aangetroffen en in beslag genomen. Dat spul wordt gebruikt om spint in rozen te bestrijden. Volgens de politie zorgt het gebruik van dit bestrijdingsmiddel voor een extra belasting van bodem- en watersystemen.
Drinkwater en voedsel
Bepaalde concentraties van deze stof kunnen zeer nadelig zijn voor het ecosysteem. Voor waterschappen is het erg kostbaar om deze stoffen uit het oppervlaktewater te verwijderen. Deze gevaarlijke stoffen kunnen zelfs in het drinkwater en onze voedselketen terecht komen.
Illegaal uit Rusland
Het verboden middel is waarschijnlijk geleverd door een bedrijf uit Noord-Holland, dat het weer illegaal uit Rusland importeerde. De in juni aangehouden Brabander verkocht het vervolgens door in het zuidwesten van Nederland.
Mogelijk zijn er tonnen van het verboden gif verhandeld. Zo werd in juni ook al de eigenares van een rozenkwekerij in Zuid-Holland aangehouden vanwege vermoedelijke betrokkenheid bij de fraude.
Het onderzoek naar de handel in het verboden gif is al in januari dit jaar gestart en is waarschijnlijk een vervolg van het oprollen van een internationale bende in november vorig jaar, waarbij bedrijven in Nederland en Polen werden doorzocht.