nieuws

Rotterdamse Syriër: 'Ingrijpen is enige oplossing'

ROTTERDAM - "Er gaan elke dag mensen dood en we staan te kijken," zegt Aras Neyo uit Rotterdam over de situatie in zijn vaderland. Om de internationale gemeenschap op te roepen in te grijpen, organiseert hij woensdagmiddag een demonstratie in Den Haag.

Met de demonstratie wil Neyo duidelijk maken dat ingrijpen in Syrië noodzakelijk is. "Het beste is aanvallen en het hele regime wegjagen," stelt hij. "Een tikje uitdelen en daarna weer weggaan is geen oplossing."
In Syrië is al enkele jaren een bloedige burgeroorlog aan de gang tussen een opstandelingenleger en het leger van President Assad. Eerder deze maand zijn er bij bombardementen in de hoofdstad Damascus chemische wapens gebruikt. De Verenigde Naties (VN) hebben hierover een klacht ingediend bij de Syrische regering en oppositie.
Vanwege het gebruik van chemische wapens wordt er internationaal gesproken over ingrijpen in Syrië. Hierover is er binnen de VN-Veiligheidsraad nog niet gestemd.

Vluchteling

De Rotterdamse Neyo is 16 jaar geleden naar Nederland gevlucht met zijn moeder en zussen. Het gezin volgt de ontwikkelingen rondom Syrië op de voet. "Mijn moeder zit heel de dag voor de televisie." Zelf heeft Neyo ook contact met mensen in Syrië via Facebook en Skype.

De Koerdische Syrier ziet geen andere oplossing dan troepen te sturen naar Syrië om de problemen op te lossen. "Het had eigenlijk al twee jaar geleden moeten gebeuren, maar beter laat dan nooit."
De demonstratie van Nederlandse Syriërs in Den Haag duurt van 13:00 tot 17:00 uur.