nieuws

Hoe het Monster Capirussa een centaur wordt

ROTTERDAM - - Libertatis Primitiae - Eerstelingen der Vrijheid - prijkt onderaan het wapen van Brielle. Op 1 april 1572 is de stad als eerste van de Nederlanden, bevrijd van de Spaanse overheersing door de Geuzen. De wapenspreuk is een verwijzing naar deze geschiedenis.
Den Briel, of Brielle, heeft een apart wapen. Het wapenschild wordt vastgehouden door een mytisch wezen, namelijk een centaur. Dit wezen bestaat uit een paardenlijf, met een menselijk torso. Deze centaur heeft niet altijd het wapenschild van Brielle vast mogen houden. In het prille begin is het een capirussa. In de natuur zal je een dergelijk beest niet terug vinden, want ook in dit geval gaat het om een mytisch wezen.
Een capirussa heeft voeten als die van een paard, een menselijk hoofd, oren en staart van een hond. De centaur en de capirussa zijn door elkaar heen gebruikt en niemand weet eigenlijk wat nu werkelijk het wapenschild vast mag houden. Tegen het einde van de achttiende eeuw heeft zelfs een hond de eer gehad.
Op 24 juli 1816 is bij koninklijk besluit besloten dat het wapen van Brielle er als volgt uit ziet: "Van zilver beladen met een pal van keel. Het schild gedekt met een kroon van goud, gecierd met 17 paarlen en ter linker zijde vastgehouden door een centour, onder het schild het voorvaderlijke motto : Libertatis Primitiae."
Dit komt dus neer op een zilverachtig, of wit schild, met in het midden een balk van rood. De centaur is de schilddrager en onderaan de Latijnse spreuk 'Libertatis Primitiae'. Henk 't Jong is heraldicus en geschiedkundige en hij weet als geen ander hoe de spreekwoordelijke centaur in de steel steekt.