nieuws

Is een laserstraal oneindig?

laserpen
laserpen
ROTTERDAM - Tijdens de uitzending van Vraag Het De Bieb van zaterdag 6 juli werd de volgende vraag gesteld:Thijs Anchelon: ‘Als je een laserpen aandoet, schijnt het licht oneindig te zijn (of in ieder geval heel ver te komen.) Dus als je het stipje op de maan schijnt zou het dus te zien moeten zijn. Is dit licht inderdaad oneindig?’Luister iedere zaterdag van 12.00 tot 14.00 naar Vraag Het De Bieb voor nieuwe vragen en antwoorden.
Antwoord van de bieb:
Theoretisch kan een Foton (een van de lichtdeeltjes) oneindige afstanden afleggen. In de praktijk sneuvelt het meeste licht omdat de ruimte niet leeg is. Daarnaast blijft de straal ook niet onbeperkt als straal houdbaar.
De maan haalt een laserstraal wel. Uiteindelijk zal ook een laserstraal uitwaaieren en als straal uiteenvallen.
Het woord laser is een acroniem voor “Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation” (lichtversterking door gestimuleerde uitzending van straling).
Een laser is een apparaat dat een type licht produceert dat heel anders is dan het gewone zichtbare licht.
Bron: 20e –eeuwse uitvindingen. Lasers. Nina Morgan. (539.1 morg) (pag. 4)

“In het duister van een midzomernacht in 1969 , in een ruimte onder de 120-inch Lick-telescoop ergens op een bergtop in Californië, zendt een synthetisch robijnkristal een lichtstraal uit die sterk genoeg is om de maan te bereiken.
Het gebeuren vindt plaats slechts een paar dagen nadat 2 astronauten als eerste mensen voet op de maan zetten.
Tijdens hun missie plaatsten zij een spiegel op de maan en richtten die op de aarde.
En in deze duistere zomernacht reflecteert deze spiegel de lichtstraal uit het robijnkristal,
de straal die de driekwart miljoen kilometer naar de maan en terug overbrugt, en die het mogelijk maakt de afstand tot de maan te meten met een ongekende nauwkeurigheid”.