nieuws

Fox Sports stuurt café's onterechte dreigbrief

ROTTERDAM - Twee kroegeigenaren in Rotterdam hebben onterecht een dreigbrief ontvangen van Fox Sports. De betaalzender wil dat de café's extra betalen voor het uitzenden van voetbalwedstrijden, maar de kroegen hebben helemaal geen abonnement of zelfs geen televisie in hun kroeg.

Om wedstrijden van de eredivisie live te bekijken kunnen voetballiefhebbers een abonnement aanschaffen bij Foxs Sports, de opvolger van EredivisieLive. Daarbovenop moeten cafe's een licentie betalen van honderd tot tweehonderd euro per maand, omdat ze geld kunnen verdienen met het uitzenden van de wedstrijden.

Dreigbrief

Eerder uitte Koninklijke Horeca Nederland al kritiek op de hoogte van die licentie, omdat de prijzen met 65 procent zijn gestegen ten opzichte van vorig seizoen. In de brief aan de café's staat dat uit controle is gebleken dat er afgelopen zondag wedstrijden zijn uitgezonden zonder licentie. Ook wordt gedreigd met een boete en gerechtelijke stappen.

Geen televisie

"Ik ben op zondag altijd dicht", vertelt de geïrriteerde eigenaresse Sandra Kleij van Café Walenburg. "Bovendien heb ik niet eens een televisie in m'n kroeg, mijn gasten komen hier niet om voetbal te kijken. Dit is belachelijk."
Ook café De Komedie aan de Schieweg heeft de brief gehad. Het café heeft nooit een abonnement op de eredivisiewedstrijden gehad. "Ik wil ook geen abonnement, want dit is een Spartakroeg", zegt eigenaar Vincent Bek. "Dit is schieten met hagel en hopen dat ze een abonnement of licentie slijten."

Excuses

Zender Fox Sports laat weten dat er blijkbaar iets mis is gegaan met de controles. Maarten van Rooijen biedt de café's namens Fox Sports excuses aan. Er zal vrijdag een vertegenwoordiger langsgaan bij de twee kroegen.
Foto: de gewraakte brief