nieuws

Dordt krijgt versstraat met 'Zuid-Europese marktsfeer'

ROTTERDAM - Eind oktober is de Dordtse binnenstad een versstraatje rijker. Het leegstaande pand van de voormalige electronicawinkel Bartelts verandert in een overdekt straatje.
"Het moet lijken alsof je van de Vriesestraat of de Tolbrugstraat gewoon een oud Dordts straatje in loopt", zegt initiatiefneemster Roely Bartelts.
Ze loopt al langer rond met dit plan, maar de bank wilde de opstartkosten van 50.000 euro niet financieren. "Snap je dat nou? Die banken doen echt helemaal niets voor je. Daarom ben ik via crowdfunding op zoek gegaan naar financiers", vertelt ze.

Marktsfeer

Particuliere investeerders blijken het volgens haar wel te zien zitten. "Binnen een dag was het benodigde geld binnen. Inmiddels zijn er al huurders voor ruim de helft van de beschikbare ruimte. In totaal 300 vierkante meter, die we verhuren per 20 vierkante meter."
Een snelle rekensom leert dat er maximaal 15 winkeltjes in de nieuwe versstraat passen. "Het moet een beetje die Zuid-Europeese marktsfeer uitademen. En we gaan voor kwaliteit. Mooie versproducten van ondernemers, die in geloven in het concept", aldus Roely Bartelts.

Groentenboer

Dankzij de versmarkt krijgt de Dordtse binnenstad onder meer weer een groenteboer en een bakker, die zelf bakt. Er wordt nog gesproken met andere geïnteresseerden, zoals een visboer. Ook voor mediterane producten zal men er terechtkunnen.
"Van mij mag het morgen open. Voor verse producten kun je in de binnenstad nu eigenlijk nergens terecht. Er is al jaren geen groenteboer meer. Dus ben je aangewezen op de supermarkt. Mooi, dat dat binnenkort verandert", zegt een voorbijgangster.