nieuws

Laatste ja-knikkers van Nederland zijn uitgeschakeld

ROTTERDAM - Met een druk op een knop zijn vrijdagmiddag de laatste negen ja-knikkers van Nederland uitgeschakeld. Dit gebeurde op het terrein van de NAM aan de G.K. van Hogendorpweg in Rotterdam-Schiebroek.
Nadat er al in 1952 olie was aangetroffen, werd pas in 1983 begonnen met het oppompen van de olie met de ja-knikkers. Het terrein heette destijds nog het Rijswijkveld, locatie Berkel-4. In de afgelopen jaren heeft de locatie in totaal 26 miljoen vaten olie (van 159 liter) opgeleverd. Naar verwachting zit er nog een zelfde hoeveelheid onder de grond. De NAM gaat bekijken hoe dit op een modernere manier uit de grond kan worden gehaald.
De huur van het terrein van de gemeente Rotterdam loopt in 2018 af. De NAM verwacht nog tot die tijd nodig te hebben om het terrein helemaal op te ruimen. Zo moeten de anderhalf kilometer lange buizen uit de grond worden geboord en worden de tientallen putten volgestort met beton.
Het verwijderen van de ja-knikkers duurt tot het einde van het jaar. Begin volgend jaar wordt gestart met het afsluiten van de oliewinningsputten, hetgeen nog tot eind 2016 duurt. In 2017 wordt de rest van het terrein opgeruimd, waarna het op 1 januari 2018 schoon kan worden opgeleverd aan de gemeente Rotterdam.
Het is nog niet bekend wat er met de karakteristieke ja-knikkers gaat gebeuren. Er gaat er eentje naar het Openluchtmuseum in Arnhem en ook de Deelgemeente Hillegersberg-Schiebroek wil er graag nog eentje op de brede middenberm van de G.K. van Hogendorpweg plaatsen. Hierover zijn de onderhandelingen nog gaande, maar beide partijen staan hier positief tegenover.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl