nieuws

Verkerk: 'Mentaal zwaar gehad na wereldtitel'

ROTTERDAM - Marhinde Verkerk was vrijdag dicht bij een gouden medaille op het WK in Rio de Janeiro. De judoka van Budokan Rotterdam moest in de finale van de klasse tot 78 kilogram echter het onderspit delven tegen de Kyong Sol uit Noord-Korea, waardoor ze in Brazilië uiteindelijk genoegen moest nemen met een zilveren plak.
'Vanwege een knieblessure heb ik de meest beroerde voorbereiding gehad, waardoor ik nauwelijks heb kunnen judoën en alleen maar in de sportschool heb getraind. Dat heeft me gedwongen om te vertrouwen op wat ik kan, want mentaal was ik zo sterk dat bijna alles klopte. Ik verbaasde mezelf er ook over dat ik met een zwakke knie deze prestatie heb geleverd,' zegt Verkerk.
In 2009 bereikte de 27-jarige Rotterdamse het hoogtepunt in haar carrière. Ze veroverde destijds het wereldkampioenschap in haar eigen geboortestad. 'De top bereiken is één ding, maar het is heel lastig om daar te blijven. Na 2009 heb ik slechte jaren gekend en heb ik het mentaal heel zwaar gehad. Dat kwam ook door die wereldtitel. Bij sommige mensen werkt dat als een boost, maar bij mij niet. Ik was bang dat iedereen zou denken dat ik een eendagsvlieg zou zijn. Daar ben ik nu vanaf. Ik heb nu veel meer vertrouwen in mezelf.'
Verkerk behaalde dus zilver in de Braziliaanse stad, waar in 2016 ook de Olympische Spelen worden georganiseerd. 'Volgend jaar begint de kwalificatie, dus langzaam gaat die knop om. Dan is het zaak om te zorgen dat je bij de eerste acht van de wereldranglijst zit, want dat is gunstig voor de loting. Op dit moment sta ik elfde, dus dat betekent dat ik veel toernooien moet draaien en veel punten bij elkaar moet sprokkelen,' aldus Verkerk tegenover RTV Rijnmond.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl