nieuws

Ophef over filmpje ganzenjacht

ROTTERDAM - In de Hoeksche Waard is ophef ontstaan over een filmpje waarop te zien is hoe jagers tientallen ganzen afschieten. Het filmpje is op internet gezet door actiegroep Stop de Ganzenmoord om een discussie over dit onderwerp op gang te brengen.
De jagers waren bij Korendijk bezig om de hoeveelheid ganzen te beperken. Zij deden dat onder meer in opdracht van de provincie Zuid-Holland. De actiegroep Stop de Ganzenmoord vraagt zich af of afschieten wel het juiste middel is.
"Ik denk niet dat er te veel ganzen zijn in Nederland en dat we gewoon onze landbouwgronden anders moeten inrichten," aldus Rielle van Duin van actiegroep Stop de Ganzenmoord. Het afschieten van ganzen in Nederland is, in haar ogen, pure dierenmishandeling.

Te veel ganzen

De vogelbescherming en Natuurmonumenten zijn het erover eens dat er te veel ganzen zijn, die landbouwgewassen en natuurgebieden aantasten. Zo sloten onlangs alle betrokken partijen een akkoord, waarin ze toestaan om de beesten af te maken. Toch blijft de vraag op welke manier dit moet gebeuren.

Oorzaak

Doordat er bijna 15 jaar lang weinig aan de ganzenpopulatie is gedaan, moeten er nu in een paar jaar tijd bijna een half miljoen ganzen worden gedood om de populatie weer gezond te krijgen. "Dat kunnen we uiteraard niet in ons eentje, daarvoor moeten de natuurorganisaties zelf ook meehelpen met bijvoorbeeld vergassinginstallaties. Natuurorganisaties erkennen ook dat er snel iets moet gebeuren, het liefst bij de bron waar de ganzen broeden," aldus jager Henk Melissant.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl