Excelsior op Woudestein weer te sterk voor Sparta

ROTTERDAM - Excelsior heeft de stadsderby tegen Sparta met 1-0 gewonnen. Lars Hutten maakte tien minuten voor tijd het enige doelpunt uit een strafschop. Voor de ploeg van trainer Jon Dahl Tomasson is het de eerste zege van dit seizoen. Sparta blijft door de tweede nederlaag steken op acht punten.
De eerste helft op het niet uitverkochte Woudestein was teleurstellend. Beide ploegen speelden veel te rommelig en het was lang wachten op gevaar. Sparta kwam zelden voor het Kralingse doel, keeper Khalid Sinouh zag wel een paar keer een Excelsior-speler gevaarlijk voor zijn doel verschijnen. De ervaren sluitpost was net op tijd uit zijn doel om de aanstormende Lars Veldwijk van scoren te houden. Kort daarna had hij een antwoord op een kopbal van de spits na een corner.
Een minuut later stond linksback Donovan Slijngard op de juiste plaats om een kopbal van Sander Fischer van de doellijn te werken. De jonge Pieter Langedijk probeerde aan de andere kant het doel te vinden, maar Veldwijk stond in de weg.
Ook na rust was er van goed voetbal geen sprake. Het spel golfde wel meer op en neer. Halverwege de tweede helft kreeg Sparta ineens een enorme mogelijkheid. Donovan Deekman stormde op het doel van keeper Jordy Deckers af, probeerde de meegekomen Johan Voskamp te bereiken, maar Fischer zat daar net tussen.
Excelsior leek weer helemaal wakker geschud en kwam gevaarlijk voor Sinouh, die geen moeite had met een geplaatst schot van Daan Blij. Invaller Kevin Vermeulen vond de sluitpost ook op zijn weg. Deekman knalde vervolgens hard over. Sparta kwam een kwartier voor tijd heel goed weg, toen een schot van Jeff Stans via twee benen op de paal belandde.
Tien minuten voor tijd kreeg Excelsior een strafschop, toen Hutten door Kaj Ramsteijn licht onderuit werd gehaald. Hij benutte zelf de penalty: 1-0. Kort daarna was Slijngard heel dichtbij de gelijkmaker, maar zijn afstandsschot na een afgeslagen corner ging net naast het doel van Deckers. Invaller Huseyin Dogan zag zijn vrije trap ook aan de verkeerde kant van de paal verdwijnen. Het was het laatste wapenfeit van Sparta, dat net als vorig seizoen verliest in Kralingen.
Excelsior is door de winst geklommen naar de twaalfde positie met zes punten. Sparta staat negende met acht punten.