nieuws

Column Ruud van Os: Cor Pot moet Sparta redden

ROTTERDAM - ‘Sparta kijkt de dood in de ogen…’. Het is een uitspraak gedaan door een Sparta-supporter direct na de 1-0 nederlaag tegen stadgenoot Excelsior. Het is een nietsverhullende en alleszeggende reactie van iemand die zeer begaan is met het lot van de Kasteelclub. Zo iemand die de afgelopen jaren op vrijdagavond vrijwillig in een bus stapte om naar Almere City-uit te gaan. Je moet er maar zin in hebben.
Komende zaterdag staat Almere City FC-Sparta opnieuw op het programma. Maar het 'in de supporters-bus stappen’ is er dit keer niet bij. Waarom niet? Omdat er geen bus rijdt. Te weinig interesse.
Het gaat niet goed met Sparta. Dat is het understatement van het jaar. Na het verlies op Woudestein zijn ze in Rotterdam-west afgezakt naar de tiende plaats op de ranglijst van de eerste divisie. Zes wedstrijden gespeeld, twee keer gewonnen, twee keer gelijk en twee keer verloren. Het zijn Sparta-onwaardige cijfers. Al wordt dit momenteel niet uitgestraald door trainer en spelers. Realiseren zij zich wel dat de toekomst van de club op het spel staat?
Adrie Bogers predikt rust, maar zijn houding wekt irritatie op bij de aanhang. Die willen passie en strijd, ingrediënten die eind vorig seizoen wel aanwezig waren. Henk ten Cate had het toen tijdelijk voor het zeggen op het Kasteel. Het voetbal zag er ook onder zijn leiding niet uit. Maar het totaal verdwenen Sparta-gevoel wist hij wel terug te halen. Dus werd er met passie gestreden door spelers die er onder Michel Vonk niets van bakten.
Sparta liep de promotie uiteindelijk op het allerlaatste moment mis. Maar Ten Cate had wel één ding duidelijk gemaakt: zonder de aloude Sparta-waarden is er niets mogelijk op het Kasteel. De hoop van iedereen die Sparta een warm hart toedraagt was dat er zou worden voortgeborduurd op het werk van Ten Cate. Niets bleek minder waar. Er werd een onervaren buitenstaander als trainer aangesteld en het sportieve aanmodderen begon weer van voren af aan.
Was die huidige tiende plaats op de ranglijst maar het enige probleem van Sparta. Dan was de schade nog te overzien. Maar er is meer. Veel meer. Sparta slaagt er maar niet in de weg omhoog in te slaan. Dat lukt niet binnen de lijnen, maar er buiten ook niet. ‘De organisatie staat’ heeft directeur Wiljan Vloet al zo vaak gezegd. Maar is dat ook echt zo? Onlangs voorspelde Vloet zelf dat zijn werkgever over het lopende seizoen twee miljoen euro tekort gaat komen, en dat op een begroting van 5,6 miljoen euro. Omgerekend is dat een tekort van 35 procent. En bij Sparta wordt doodleuk gezegd ‘de organisatie staat’.
Iedereen weet hoe het werkt bij een voetbalclub. Als er zaterdag wordt gewonnen in Almere, verdwijnen de problemen weer even uit het zicht. Maar dat wil niet zeggen dat ze zijn opgelost. Integendeel. Sparta beschikt op dit moment over een selectie vol matige spelers, komt structureel geld tekort en heeft te maken met teleurgestelde en weglopende klanten. Die klanten kun je opdelen in twee groepen: de supporter met een clubshawl om de nek, en de sponsor met een glas witte wijn in de hand. In beide kampen is de onvrede groot leert een rondje telefoneren langs invloedrijke clubmensen. Niemand wil ‘on the record’ reageren, maar duidelijk is wel dat alle ogen op één man zijn gericht: Cor Pot.
De voormalig bondscoach van Jong Oranje is sinds een week lid van Sparta’s raad van commissarissen. Met technische zaken in zijn portefeuille. Zelf zegt hij ‘we moeten niet in paniek raken’ en ‘ik ben nog maar net aangetreden’. Voorspelbare reacties. Maar ook Cor moet zien dat zijn kluppie steeds vaster in het eerste divisie-moeras komt te zitten. Dus mag hij zich niet verschuilen.
Van Pot wordt verwacht dat hij op korte termijn de strijd aangaat met de algemeen/technisch directeur en de trainer. En dat hij heel Sparta, à la Ten Cate, wakker schudt. Maar dat kan hij natuurlijk niet alleen! Supporters en sponsors moeten zich dat heel goed realiseren, en daar waar nodig de helpende hand toesteken. Alleen dan heeft Sparta een overlevingskans. Want als er niets gebeurt… Als het enkel blijft bij de uitgifte van preferente aandelen… Dan gaat de club het niet redden. Met zo’n eenmalig financiële injectie creëer je voor jezelf slechts even wat lucht. Dat is heel iets anders dan een glansrijke toekomst.
Ruud van Os (44) is eindredacteur sport bij RTV Rijnmond. Zijn sportieve opvoeding genoot hij bij Sparta. Nog altijd volgt hij de club nauwgezet.