nieuws

Drinkfontein De Vier Gratièn

ROTTERDAM - De Vier Gratièn heeft op verschillende plekken in Rotterdam gestaan en is nu al jaren 'verdwenen'. Drinkfontein De Vier Gratièn is in 1883 in Rotterdam geplaatst.
Eén van de initiatiefnemers is Marten Mees van Mees en Zoonen. De fontein wordt dan ook geplaatst op het voormalige Beursplein, vlakbij het bankkantoor van Mees en Zoonen. Het Beursplein is dan waar nu de Blaak is.
De Vier Gratièn moet jaren later plaats maken voor een wachtgebouwtje van de RTM en verhuist naar een plek tegenover het bankgebouw.
De fontein overleeft het bombardement en blijft tot 1970 op die plaats staan. Dan moet het weg vanwege de aanleg van de oost-west-lijn van de metro. In delen wordt De Vier Gratièn opgeslagen.
De fontein komt wel terug in het centrum van Rotterdam. In 1977 komt De Vier Gratièn te staan op het Stadshuisplein. Als dat plein in 1997 een opknapbeurt krijgt, wordt de fontein overgebracht naar het opslagterrein van een aannemer in Overschie.
Dat is de laatst bekende plek. De fontein is daar vandaan verdwenen. Tot op de dag van vandaag is niet duidelijk wat ermee gebeurd is.
Harm Kramer van Ons Rotterdam heeft zich in De Vier Gratièn verdiept.