nieuws

Briefje van 20 redt Jacques Broeders

ROTTERDAM - Met een briefje van 20 gulden in zijn herinnering belt Rotterdammer Jacques Broeders in het voorjaar van 1945 aan bij een huis naast de Nicolaaskerk in Amsterdam.Broeders is na een lange treinreis uit Duitsland in Amsterdam aangekomen en weet niet wat te doen.
Het briefje van 20 heeft Broeders van z'n vriendin gekregen, aan de ene kant staat prinses Emma en aan de andere de Prins Hendrikkade met de Nicolaaskerk. "Als je ooit in Amsterdam bent, moet je bij het herenhuis naast de Nicolaaskerk aanbellen want daar woont mijn oom", heeft de vriendin gezegd.
Broeders is vervolgens opgevangen door de Amsterdamse oom en uiteindelijk in de lente van 1945 met de fiets weer in Rotterdam terechtgekomen.
Jacques Broeders is dan een aantal maanden tewerkgesteld geweest in Duitsland. Bij de razzia van 10 november 1944 is Broeders via tuinen gevlucht. Zijn moeder wil dat hij zich toch gaat melden en Jacques Broeders gaat op eigen gelegenheid naar de Kuip waar de mannen verzameld worden.
Per schip en per trein komt hij uiteindelijk terecht in het Harzgebergte in Duitsland. Daar wordt hij ziek en een Litouwse arts met wie Broeders het goed kan vinden, zorgt voor een pasje waarmee hij tijdelijk naar Nederland kan.
Met de trein reist hij via Groningen naar Amsterdam. Daar is hij dan nog nooit geweest. Door de herinnering aan het briefje van 20 vindt hij daar onderdak. De oom laat hem aansterken voordat hij naar Rotterdam terugfietst.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl