nieuws

Mansveld wil chemiebedrijven beter kunnen aanpakken

Odfjell - Rotterdam-Botlek
Odfjell - Rotterdam-Botlek © Sylvio Pinas
ROTTERDAM - Staatssecretaris Mansveld van Infrastructuur en Milieu wil kunnen ingrijpen als chemische bedrijven er een potje van maken. Daarvoor moet wel de wet aangepast worden.
Mansveld reageert daarmee op een aanbeveling van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV). Die onderzocht de slechte veiligheidssituatie bij tankopslagbedrijf Odjfell in de Rotterdamse haven.

Uiterst middel

Het ingrijpen door de staatssecretaris moet een uiterst middel zijn als het niet goed gaat rondom de veiligheid.
Bij Odfjell deden de toezichthouders hun werk niet goed. Daar mocht het bedrijf ''12 jaar lang doormodderen'', oordeelde de OVV. Daardoor liepen medewerkers en de omgeving gevaar. In dit soort extreme gevallen kan Mansveld in de toekomst dus gaan ingrijpen.

Verantwoordelijkheid nemen

Als de toezichthouders hun werk goed doen is de maatregel niet nodig, zegt Mansveld.De staatssecretaris gaat samen met de provincies, gemeenten, justitie en de inspecties verbeterpunten vastleggen in een meerjarenprogramma.
''Alle betrokken partijen in deze belangrijke sector moeten hun verantwoordelijkheid nemen en gezamenlijk werken aan het versterken van de veiligheid'', aldus Mansveld.