nieuws

Bedrijven in haven Rotterdam halen olie uit plastic

ROTTERDAM - Bedrijven in de Rotterdamse haven gaan olie terugwinnen uit plastic afval. Dat is volgens de initiatiefnemers van het experiment Collect Your Own Fuel hard nodig, want per dag zou 2 kilometer aan plastic de Noordzee instromen vanuit de haven.
Schepen in de haven moeten plastic volledig gescheiden in gaan leveren. ''Wat we niet kunnen recyclen gaat naar de verbrandingsoven, het grootste gedeelte gaan we weer terugbrengen tot olie,'' vertelt Maria Westerbos van de Plastic Soup Foundation.
Olie wordt nu al gebruikt om plastic te maken, maar het omgekeerde proces is ook mogelijk. ''Momenteel wordt 100 kilo plastic nog 100 kilo afval, maar die 100 kilo plastic kunnen we ook terugbrengen tot één vat olie,'' vertelt Westerbos.

'20 cent per kilo'

''We gooien allemaal plastic weg. Maar plastic is gewoon geld waard,'' vertelt Westerbos. ''Als je het op consumentenniveau bekijkt, is het 20 cent per kilo waard.'' Het verzamelde plastic wordt op termijn waarschijnlijk verwerkt in de Botlek.
Er zou 7 tot 10 miljoen euro zijn gemoeid met het plan van de Plastic Soup Foundation, Stichting de Noordzee en de Nature Group. Het initiatief wordt gesteund door de Rabobank, het Havenbedrijf en bedrijven als Vopak.