nieuws

"Meer levendigheid in Dordtse havens"

ROTTERDAM - "Er moet veel meer leven komen in de Dordtse havens. Er kan zo veel op en om het water, maar we doen er zo weinig mee". Dat zegt Dordtenaar Elio Barone.
De half-Italiaanse rondvaartondernemer noemde z'n stad eerder al het Venetië van het noorden. Zijn ideeën voor de Dordtse havens liggen dus in het verlengde van die gedachte: "op het water moet je kunnen wonen, werken en vermaken".

Uitsterfbeleid

Dat blijkt makkelijker gezegd dan gedaan, zo ondervond hij zelf: "Ik kocht het oude evangelisatieschip Res Nova, om er op te gaan wonen, Maar toen hoorde ik, dat dat niet mag. De gemeente hanteert een uitsterfbeleid voor wonen op het water".
Ook voor werken of recreëren in de havens gelden regels, weet Barone inmiddels: "Maar ik merk bij het gemeentebestuur en ambtenaren, dat zij open staan voor goeie ideeën en best bereid zijn om daarvoor de regels aan te passen".

Dooie eendenvijver

De Wolwevershaven noemt hij een prachtig voorbeeld voor alle andere Dordtse havens: "Hie zie je hoe oude huizen en oude schepen een prachtig decor vormen. Maar het kan nog mooier en levendiger. En dat geldt nog veel meer voor andere havens".
Dan doelt hij vooral op havens, die net buiten de historische binnenstad liggen: "Zoals de Stadswerven en de Riedijkshaven. De omwonenden noemen die laatste een dooie eendenvijver. Er ligt één schip en er gebeurt al jaren niks".

Drijvende bioscoop

Volgens Barone bieden de havens volop kansen: "Juist Dordrecht, dat zijn bestaan aan het water dankt, kan en moet veel meer doen met het water. Wat denk je van een drijvende bioscoop, drijvende terrassen, een drijvend zwembad? Het kan allemaal in onze havens".
Zijn plannen ontvouwt hij donderdagavond tijdens een informatiebijeenkomst op de Res Nova. Er is veel belangstelling, weet hij: "ook van politici, dus ik ben best wel optimistisch over de kansen. Niet alleen van mijn plannen, maar ook die van anderen".

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl