nieuws

Dordtenaren blij met terugkeer bioscoop

ROTTERDAM - Dordt heeft weer een bioscoop. Zeven jaar na de sluiting van Euro Cinema is er nu The Movies. Het grote publiek kon woensdag voor het eerst weer een filmpje pakken.
De verbouwing van het voormalige Sinterklaashuis, een monumentaal pand op de hoek van de Nieuwstraat en het Augustijnenkamp, duurde ruim een jaar. De afgelopen weken waren er proefvoorstellingen, om de kinderziektes uit de nieuwe bios te halen.
377 stoelen
Maandagavond werd The Movies officieel geopend, met een voorstelling voor gemeente- bestuur en mensen uit de bioscoopwereld. Maar woensdagvond kon dan eindelijk het grote publiek terecht. Omwonenden waren door de bioscoop uitgenodigd om ook te komen.
Er was keus uit vier fims, waaronder twee voor-premières. De 377 stoelen, verdeeld over een grote en drie kleinere zalen, waren op enkele tientallen na allemaal bezet. Naast lof voor beeld, geluid en zitcomfort zeiden veel bezoekers het gebouw ook erg mooi te vinden.
Drollentuin
Het monument aan de Nieuwstraat 60 stond al jaren te verpauperen. Het werd de laatste jaren alleen in de aanloop naar 5 december een paar weken gebruikt als Sinterklaashuis. Het plantsoen bij het pand stond bekend als 'drollentuin' voor honden uit de binnenstad.
De architectonische mengeling van oud en nieuw in het gerestaureerde en uitgebouwde pand viel bij velen in de smaak. "Het is zeer stijlvol, modern en toch ademt het de sfeer van vroeger", aldus een bezoeker. De bioscoop heeft een foyer, maar ook restaurant en terras.
Geen filmhuis
Expoitant Geert ter Steeg nam de felicitaties breed lachend in ontvangst: "We willen een echte bioscoop zijn. The Movies is geen filmhuis, we willen van alles laten zien. Al gaan we hier géén marketingproducten vertonen. Geen Kick Ass 3 tot 17 en zo, maar èchte films".
Een enkeling vroeg zich nog wel af hoe het staat met de komst van de mega-bioscoop op de Stadswerven. Exploitant Wolff heeft beloofd dat de bouw daarvan na de zomer start, maar een filmliefhebber vroeg gisteravond cynisch: "noemde hij ook een jaartal?".