nieuws

Odfjell verzweeg elf incidenten

ROTTERDAM - Tankopslagbedrijf Odfjell in de Rotterdamse Botlek heeft alsnog elf incidenten gemeld die het eerder heeft verzwegen. De incidenten zouden hebben plaatsgevonden tussen 2000 en 2010.
Enkele weken geleden onthulde het programma EenVandaag dat Odfjell een groot incident in 2009 had verzwegen. Het ging om een forse lekkage van methanol. Naar aanleiding hiervan heeft het bedrijf een intern onderzoek ingesteld naar andere incidenten die niet gemeld zouden zijn, terwijl dit wel had gemoeten. Nu blijkt het om nog elf gevallen te gaan.
Papierversnipperaar
Het is de vraag of hiermee alles boven water is. Bronnen binnen Odfjell meldden aan RTV Rijnmond dat er mogelijk belastende dossiers in de papierversnipperaar zijn gegaan. Dit signaal heeft ook directeur Theo Olijve ontvangen "Wat ik niet weet kan ik niet melden. Ik roep daarom iedereen - zowel ons eigen personeel als mensen daarbuiten - op zaken alsnog bij me te melden, zodat we er wat mee kunnen doen."
Odfjell raakte halverwege 2011 in het nieuws nadat het bedrijf een lekkage van 220 ton butaan had verzwegen. Na een aantal andere incidenten, besloot het bedrijf tot een safety-shutdown in juli 2012. Momenteel mag het bedrijf nog maar een derde van de bijna 300 opslagtanks gebruiken.
Geen extra aangifte
Odfjell heeft de verzwegen incidenten inmiddels alsnog gemeld bij milieudienst DCMR. Deze heeft ze doorgestuurd naar het Openbaar Ministerie. Er is besloten geen extra aangifte te doen, maar de incidenten toe te voegen aan het srtrafrechtelijk onderzoek dat inmiddels loopt. De rechtszaak hierover vindt in november plaats.
De DCMR bekijkt de incidenten en bepaalt dan of er alsnog handhaving nodig is. Dit onderzoek duurt nog twee weken.
Ook zijn de incidenten inmiddels doorgestuurd naar staatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur en Milieu, die ze weer heeft doorgestuurd naar de Tweede Kamer. Deze spreekt donderdagochtend over de gevaren bij tankopslagbedrijven. Ze zei 'onaangenaam verrast' te zijn en noemde het 'zorgelijk' dat deze zaken nu naar boven zijn gekomen.