nieuws

Bombardement op Dordrecht verraden

ROTTERDAM - Het bombardement van Dordrecht, op 24 oktober 1944, werd hoogstwaarschijnlijk verraden. Het is één van de opmerkelijke uitkomsten van jarenlang onderzoek.
De Max van Pelt Stichting heeft drie onafhankelijke verklaringen gekregen, waaruit die conclusie kan worden getrokken. De stichting is vernoemd naar verzetsstrijder Max van Pelt (zie foto) en onderzoekt gebeurtenissen aan het einde en na de Tweede Wereldoorlog.

Waarheid

'In die periode zijn zoveel rare dingen gebeurd, die schreeuwen gewoon om een verklaring", zegt amateur-historicus Maarten-Jan Leentvaar. Hij zette namens de stichting al eerder grote vraagtekens bij delen van de geschiedschrijving en heeft nu zoveel materiaal verzameld, dat daar een échte historicus naar moet kijken, zo vindt-ie.
De waarheid over verzet, verraad en moord moet op wetenschappelijk onderzoek gebaseerd worden, stelt Leentvaar: "Het gaat om uiterst gevoelige zaken, waar nabestaanden van slachtoffers 70 jaar na dato nog altijd mee worstelen". Kort voor het interview, donderdagochtend, ontving hij nog drie mappen vol informatie en krantenknipsels.

Vraagtekens

"Die kreeg ik van de kleindochter van Sytze Beinema. Dat was een Dordtse verzetsleider die in 1944 gearresteerd en later vermoord werd. Rondom die arrestatie hangen zoveel vraagtekens. Wie waren daarvoor verantwoordelijk? Het is één van de vragen, die ons nog altijd bezig houdt, maar waarvan steeds meer stukjes van de puzzel in beeld komen".
Ook zo'n vraag was of het bombardement op het Duitse oppercommando, dat gevestigd was in een villa en enkele bunkers in het park Merwestein, verraden werd. Lange tijd werd verondersteld dat ruim 260 Duitse militairen, waaronder twee generaals, gedood werden. Onderzoek in Duitse archieven leverde slechts enkele slachtoffers op.

Historicus

Bij de aanval, door de Royal Air Force, kwamen 69 Dordtenaren om het leven. Zij woonden in omliggende straten van het park, toen daar op 24 oktober 1944 de bommen vielen. Eerder werd al bekend dat de Duitsers 'toevallig' een uurtje eerder in de bunkers zaten die dag en dat de Wehrmacht kort ervoor veel militairen verplaatst zou hebben.
"De drie verklaringen, die wij gevonden hebben, wijzen er op, dat de Duitsers wisten van het bombardement. Maar nogmaals, wij hebben liever een oordeel van een echte historicus, dan dat wij iets roepen". Leentvaar is wel uitgesproken over de nog altijd milde toon, waarop in de stad gesproken wordt over oud-politieman Harry Evers.

Geschiedschrijving

"Die man is door de rechter veroordeeld als oorlogsmisdadiger, omdat hij verantwoordelijk was voor de dood van meer dan 250 mensen". In het boekje 'Verzet in en om Dordrecht' wordt Evers door auteur en oud-verzetsman Kors van Loon juist neergezet als een held, die het leven van de schrijver meermaals zou hebben gered.
Het boekje is ondanks de gerechtelijke uitspraak nooit gerectificeerd. Het lijkt één van de grove hiaten in de geschiedschrijving over het Dordtse verzet in en na de oorlog. De Max van Pelt Stichting denkt 100 tot 150 duizend euro nodig te hebben voor een afrondend onderzoek.