nieuws

Tweede Kamer: staatssecretaris op matje over Odfjell

ROTTERDAM - Een meerderheid in de Tweede Kamer wil voor maandagmiddag 12 uur van staatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur en Milieu weten wat zij vindt van de situatie bij Odfjell.
Directeur Theo Olijve van Odfjell bracht donderdag elf nog niet eerder gemelde incidenten naar buiten, maar erkende tegen RTV Rijnmond dat er mogelijk informatie over andere incidenten is vernietigd. "Wat ik niet weet kan ik niet melden. Ik roep daarom iedereen - zowel ons eigen personeel als mensen daarbuiten - op zaken alsnog bij me te melden, zodat we er wat mee kunnen doen."
Speciale procedure
Tweede Kamerlid Jaco Geurts van het CDA noemt dit verbijsterend en heeft via een speciale procedure steun gevraagd bij andere partijen voor opheldering bij Mansveld. Die heeft hij ook gekregen. Voor maandagmiddag moet zij antwoord geven aan de Kamercommissie Infrastructuur en Milieu.
Gemeenteraad Rotterdam milder
In de Rotterdamse gemeenteraad wordt een stuk milder gereageerd op de onthullingen van Odfjell zelf. Hoewel GroenLinks hierin een reden ziet om het bedrijf alsnog direct te sluiten, vinden zowel PvdA, Leefbaar Rotterdam als de VVD dat het bedrijf nu op de goede weg is door zelf met de billen bloot te gaan.
Onderzoeksraad
De Onderzoeksraad Voor Veiligheid (OVV), die bijna een jaar lang onderzoek deed naar de affaire Odfjell, ziet in de nieuwe onthullingen geen redenen om een nieuw of aanvullend onderzoek te starten. "Wij waren niet op zoek naar alle incidenten die bij Odfjell hebben plaatsgevonden", laat een woordvoerder weten. "Het ging er ons meer om hoe alles zo gekomen is." de OVV concludeerde dat het Odfjell jarenlang heeft kunnen aanmodderen door zogenaamd 'onderhandelingstoezicht' van de overheidsdiensten die het bedrijf moesten controleren.
Onafhankelijk toezichthouder
Voor de zomervakantie is op het hoogste niveau met Odfjell afgesproken dat er een onafhankelijk toezichthouder bij Odfjell wordt gestationeerd, op kosten van het bedrijf zelf. Volgens directeur Olijve is er inmiddels iemand gevonden, die hij binnenkort presenteert aan de overheidsdiensten. Als die met deze persoon akkoord gaan, gaat deze zo snel mogelijk aan de slag bij Odfjell.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl