nieuws

Terrorist Samir A. op vrije voeten

schie
schie
ROTTERDAM - Samir A. is vrijdagochtend vrijgelaten. Hij heeft tweederde uitgezeten van de dertien jaar cel, waartoe hij was veroordeeld wegens terrorisme.
A. zat in de gevangenis De Schie in Rotterdam. Justitie heeft laten weten dat hij op een geheime plek is vrijgelaten.
Samir A. was lid van de Hofstadgroep die plannen had voor aanslagen op politici. Ook bezocht hij huiskamerbijeenkomsten bij Mohammed B., de moordenaar van Theo van Gogh.

Radicale ideeën

Zijn vrijlating is tegen de zin van justitie, die vindt dat Samir er nog steeds radicale ideeën op na houdt. Ook zou hij zich ernstig hebben misdragen tijdens zijn detentie. Justitie had daarom geëist dat Samir nog een jaar langer werd vastgehouden.
De Rotterdamse rechter wees dat verzoek vorige week af. Volgens de rechter was er wel sprake van misdragingen, maar waren die niet ernstig van aard. Daarnaast is er ook geen bewijs dat Samir weer bezig zou zijn met plannen voor terroristische aanslagen.

Voorwaarden

Justitie heeft nu wel meerdere voorwaarden gesteld aan zijn vervroegde vrijlating. Zo moet Samir A. in Nederland blijven, zich regelmatig melden en mag hij zich niet vertonen in Den Haag en Zoetermeer.
Ook mag hij geen contact opnemen met een aantal mensen of met de media. Samir had zelf aangegeven dat hij wil emigreren naar de Verenigde Arabische Emiraten, maar dat wordt nu door justitie onmogelijk gemaakt. De rechter liet vorige week doorschemeren dat justitie misschien te ver ging door hem een emigratieverbod te geven.
foto: gevangenis De Schie (archief)