nieuws

Zilverstad Schoonhoven

ROTTERDAM - Het is dé plaats in Nederland voor goud- en zilversmeden: Schoonhoven in de Krimpenerwaard. Al eeuwenlang staat Schoonhoven bekend als Zilverstad.
Dat is begonnen aan het hof van Jan van Beaumont, heer van Schoonhoven en het omringende land. In de 14e eeuw maakt hij Schoonhoven tot zijn residentie en investeert in het kasteel en de stad.
De oudst bewaard rekeningen zijn uit 1366. Ene 'Willem de Goudsmid te Schoonhoven' heeft een juweel gemaakt dat is gesconken aan de kleinzoon van Jan van Beaumont.
In de 17e eeuw wordt het Goud- en Zilversmidsgildevan Schoonhoven opgericht. Er zijn op dat moment ongeveer tien smeden die ook een klantenkring hebben buiten de stad.
Schoonhoven telt in de 19e eeuw op het hoogtepunt 114 goud- en zilversmeden en in totaal zijn er dan 560 mensen werkzaam 'in het vak'. In 1886 verwerken ze 2000 kilo zilver en 83 kilo goud.
De voorloper van de huidige Vakschool heet de Teekenschool. De eerste paal daarvoor wordt geslagen in 1895 en een jaar later opent de school de deuren.
In 1914 werkt het grootst aantal smeden ooit in Schoonhoven, het zijn er dan 130. In 1930 wordt de grootste hoeveelheid zilver ooit in de stad verwerkt: 6038 kilo.
Daarna neemt het aantal smeden af om vanaf 1965 weer te stijgen.
René Kappers heeft de Canon van de Zilverstad gemaakt.